Тираджия изнасили доцент с бухалка и го би до смърт

ВКС окончателно изпрати Илия Стоичков за 18 г. зад решетките.

Окончателно: 18 години затвор за ревнивец

Жена му гледала гаврата и убийството, после скрила “оръжието”

Ограбил жертвата след инквизициите

18 годни ще лежи в затвора тираджията Илия Стоичков, който изнасили с бухалка и преби до смърт 71-годишен доцент от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Това реши окончателно преди дни Върховният касационен съд. Причината за зверството била, че жертвата искала от жената на убиеца секс и пари, за да ѝ помогне за магистратурата. Дали връзката между двамата е била доброволна, или Иванка действително е изнудвана, никога няма да се разбере. Безспорно е едно - че студентката е казала на ревнивия си съпруг, че доц. Стефан Нейков настоява за интимна връзка и обезумелият от ревност Илия решил да отмъсти. Най-вероятно е искал не да убие, а да накаже преподавателя и не е предполагал, че той ще умре след жестоката саморазправа.

Илия Стоичков бил кротък човек, или поне така го описват съседите му. 45-годишният мъж работел като шофьор на камион. Родом е от пловдивското село, където живее заедно с родителите си, съпругата си Иванка, с която сключил брак през 2011 г. и малкия им син. Работата му била такава, че отсъствал често от къщи, по-често вземал курсове зад граница, за да изкара повече пари. Няколко години живял в Западна Европа, където работил за международна компания, която прокопава тунели. Никога не е създавал проблеми, не е влизал в конфликт с никого от селото. Напротив - винаги бил готов да помогне, с каквото може. Раздавал плодове и зеленчуци от градината на по-бедните си комшии.

Съпругата му Иванка била затворена и мълчалива, не общувала почти с никого от селото. Двамата били щастливо семейство и никой от познатите му не предполагал, че Илия може да извърши убийство. До 2 юли 2018 г. Месец по-рано жена му Иванка решила да запише магистратура в Аграрния университет в Пловдив. Тя се познавала с доцент Стефан Нейков от 2005 г., когато била студентка и завършила със степен бакалавър. Според прокуратурата в онзи период двамата имали някакви отношения, но неясно какви. Синът на преподавателя тогава бил състудент на Иванка и я запознал с баща си. Не е ясно години по-късно дали Иванка се е обърнала към доцента пенсионер за помощ или са се срещнали случайно. Но той ѝ обещал срещу секс и пари да ѝ помогне да вземе магистърска степен. Или поне така тя казала на мъжа си.

Илия побеснял от ревност и решил да заложи капан на доц. Нейков. Иванка поканила преподавателя на среща извън Пловдив - близо до Спортната зала до село Оризари. Нищо неподозиращият доцент отишъл около 22 ч. на 2 юли. Минути по-късно внезапно на мястото пристигнал и Илия, въоръжен с бухалка. Без никакви разговори, той се нахвърлил върху пенсионирания преподавател и започнал да го налага. След това го изнасилил с бухалката и продължил боя. По-късно съдебните медици ще установят огромни разкъсвания по тялото на жертвата. През цялото време Иванка гледала издевателствата безмълвно. След това взела бухалката, която изхвърлила на брега на река Марица. По-късно, когато мъжът ѝ бил арестуван, тя посочила мястото на разследващите. Преди да си тръгнат, Илия свалил златния синджир на жертвата. Ден по-късно Иванка го продала в заложна къща в град Стамболийски.

Стефан Нейков бил в безсъзнание, двамата го натоварили на автомобила си и го откарали до Военна болница, където бил паркиран неговия автомобил и го оставили наблизо. Той бил намерен все още дишащ, но медиците били безсилни пред тежките наранявания на черепа и по тялото. Дъщерята на жертвата - Наталия, разказа дни след убийството, че баща ѝ имал дупка на главата от ударите с бухалката.

Семейството на доцента го издирвало из пловдивския кв. “Тракия” през нощта срещу 3 юли, след като той до късно не се прибрал. Внукът му донесъл страшната вест - видял автомобила на дядо си, ограден от полицейска лента. Близките на пребития до смърт възрастен мъж били шокирани от версията, че той е искал секс и пари от бивша студентка. Според всички, които са познавали доцента, той е бил изключително предан на семейството си. Дори когато е изобретил два нови сорта зеленчуци, което му отнело години труд, ги кръстил на най-близките си. Салатата “Ира” носи името на неговата съпруга Ирина, а алабаша “Ники” - на сина му.
Иванка, не получи обвинение, въпреки че е присъствала на зверствата, а след това е изхвърлила бухалката и продала ограбения златен синджир. Мъжът ѝ Илия Стоичков бе обвинен в умишленото убийство на доц. Нейков и за грабеж. На първа инстанция той получи 20 г. затвор, обжалва и присъдата му беше намалена от апелативните магистрати с 2 г. Близките на жертвата и обвинението също обжалваха и настояваха за доживотна присъда.

12 години по-рано в Пловдив

Студентка и приятелят ѝ умъртвиха преподавател

12 години преди убийството на доц. Нейков се разиграва същата трагедия и отново в Пловдив. На 12 септември 2006 г. Емил Атанасов и приятелката му - студентката Светлана Елкина, убиха университетски преподавател със същите мотиви - искал секс и пари. 52-годишният доктор по роботика доц. Мирослав Маринчев бе открит заклан в двора на вилата си в село Извор. Емил и Светлана го причакали, след като студентката му обещала бурна любовна нощ във вилата. Когато доцентът се появил, младата жена тръгнала към него, а приятелят ѝ го издебнал в гръб и го ударил с метална тръба. Когато Маринчев паднал на земята, Емил започнал да го удря, ритал го и след това започнал да го ръга с нож. По късно при аутопсията, съдебните медици изброили 36 прободни рани. Два дни по-късно полицията разкри убийството и задържа младите пловдивчани. Двамата получиха по 15 години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право