Титанът Карерас изпя „сбогом” със стил

Хосе Карерас на сцената на “Арена Армеец”.

Фантастичен финален концерт на знаменития тенор в “Арена Армеец”

Достойно му партнираха Росен Ненчев, Илина Михайлова, Детският хор и оркестърът на Софийската опера

Над 8 000 щастливци станаха свидетели на епохалния последен концерт на Хосе Карерас в България в събота вечер.

72-годишният испански тенор - крехък и дребен, потресе публиката с огромния си глас - почти напълно непокътнат от годините на сцената. Класа, талант, душевност и изпълнителско майсторство показаха и избраните лично от него български оперни певци. С великия Карерас на сцената в претъпканата зала Арена Армеец в събота вечерта се качиха тенорът Росен Ненчев - солист на Софийската опера и любим ученик на маестрото и фантастичното сопрано Илина Михайлова. Михайлова живее във Валенсия, но се изявява в най-престижните оперни театри в Милано, Бергамо, Бреша и Павиа.

Също така по избор на великия тенор с него свири оркестърът на Софийската опера и балет с диригент Давид Хименес, ученик на Херберт фон Караян и племенник на Хосе Карерас. В спектакъла, с който Хосе Карерас се сбогува с българската публика, участваха над 120 човека. Концертът е част от мащабно концертно турне, с което Карерас се сбогува със сцената.

Сред соловите изпълнения на маестрото бяха “Човекът от Ламанча” на Мич Лий и неаполитанската песен “Passione” на Никола Валенте. В бенефиса Карерас и Росен Ненчев изпълниха популярната класика “Non ti scordar di me”, “Parla mi d’amore Mariu”. Ненчев зарадва публиката с “O sole mio” и неаполитанската песен “Funiculi funicula” - с очарователното включване на детски хор към Софийската опера с диригент Таня Радева-Лазарова.

Разбира се, Карерас пя дует и с Илина Михайлова, и трио с двамата си избраници - те изпълниха “Наздравица” от операта “Травиата”. Бисовете разтърсиха дълбоко публиката, която аплодираше на крака. Карерас изпълни една от любимите си песни Guitara romana”. Росен Ненчев трогна дълбоко публиката, като изпълни и “Моя страна, моя България” - отново с подкрепата на младите хористи. Илина Михайлова изпълни арията на Джудита от едноименната опера на Лехар и на Лаурета - “O, mio babbino caro” от “Джани Скики”.

Дори затрудненията, които неизменно настъпват при излизането на толкова много хора от зала Арена Армеец, не стопиха празничното настроение и вдъхновението, изпитано от срещата с истинското изкуство.

Великият Карерас, единият от Тримата тенори остави незабравим печат в душите на тези, които имаха щастието да присъстват на последния му концерт в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура