Тишина, тишина... Само тя ще остане след теб!

От смазващия звуков терор, по-отчайващо е министри да се превръщат във фелдфебели и да разчиташ на тях

Не знам дали имате представа как хванаха Осама бин Ладен, преди да го ликвидират и да се появи следващото зло – Абу Бакр ал Багдади. Осама – терористът на терористите, легендарният лидер на „Ал Кайда“, отговорникът за атентатите на 11 септември 2001-а в САЩ, беше издирван повече от десетилетие. Огромни ресурси и пари бяха инвестирани, за да го локализират и се оказа, че единственото ефективно оръжие на ЦРУ е шумът. Рок музиката, ако бъдем по-точни.

В течение на операцията агенти са си задали въпроса: ако тази персона - Осама - се крие упорито, но управлява „Ал Кайда“, значи някой има връзка с него. Ако това не се случва през традиционните за нашето време комуникационни канали, означава, че някой му носи писъмца по джапанки и джалабия. Така по метода на изключването, са докопали няколко души, за които се е предполагало, че са куриерите на Осама.

Сега ще прескочим известно време напред, за да разберете какви са жестоките методи на ЦРУ при водене на разпит.

През 2013-а великата рок банда „Металика“ публикува официално обръщение към Пентагона да не използва повече тяхна музика при разпитите на заподозрени в тероризъм. Вдигна се голям шум и колегите отвъд Океана се разровиха.

Да, така е, оказва се. Липсата на сън кара хората да откачат. Гарнирани с побоища, изтезания и унижения, давене през специални методи, а след това и методично, принудително събуждане чрез звук и светлина – това чупи всяка желязна психика. Музика не е каква и да е, а рок музика, силна музика, отвинтваща мозъчните клетки метъл музика.

Тогава един от тюлените в Ирак, участвал в залавянето и... нека го наречем, „извличане на информация“ от заподозрени джихадисти, заяви пред сп. „Ескуайър“: „Когато започнахме войната в Ирак, използвахме музиката на „Металика“, за да накараме задържаните да говорят на разпитите. След това музикантите се свързаха с нас и казаха: „Не използвайте нашата музика, ние не искаме да насаждаме в насилие.“ Аз пък си помислих: „Момчета, та вие имате диск озаглавен Kill'Em All („Убий ги всички“, б.р.)!“

В скандала, който тресе българското общество около металния рейд на вицепремиера Валери Симеонов по Слънчев бряг, народът ни пак се раздели на две – трябва ли да се спира музиката на „култовите кръчми“ или не. Отговорът е много прост – и да, и не.

Това, което се вихри по нашето Черноморие, е свинщина. Разбира се, че няма нищо по-хубаво да си на парти на плажа и да вилнееш, трещиш в безвремие, стига да не пречиш на мнозинството. Огромната част от дискотеките, клубовете, заведенията, които разрушават туризма около себе си, са в нарушение на всякаква норма – общинска и държавна. Няма нормален човек, който е на почивка, подчертавам НА ПОЧИВКА, който да иска да му подскача главата като Абу Хасан в Гуантанамо всяка нощ. Просто няма как да се случи. Взема си багажа и тръгва към други места.

В рейда на Симеонов има две смущаващи неща. Едното е шумът, за който говорим дотук. Второто е начинът, по който държавата води „война“ с него.

Огромното мнозинство от гости на Черноморието не би трябвало, не може, няма как да бъде заложник на пет заведения. Колкото и документи да вадят и да ни показват, едно е ясно – има туристически Гуантанамо, в който нощта се превръща в ад. Няма да се учудя, ако туристи доброволно отидат в РПУ-то в Несебър или Созопол и си признаят, че сътрудничат на Ким Чен Ун или някой от „Ислямска държава“, само и само да спрат трещящата музика.

Това, дами и господа, се нарича живот на ръба на разсъдъка. И тук пристига Валери Симеонов.

Държавата е прецакана, за да не използвам по-сексуалната дума, ако общественият ред зависи единствено от появяването на министър. Просто е абсурдно.

Общественият ред зависи от норми. Общината и държавата ги определят на базата на хорския интерес, а след това органите, които получават заплати, съблюдават за тяхното изпълнение.

Ако държавата желае ред – нека се обърне към опита на Гърция, примерно: 23:00 – никаква музика на открити места. Точка. Шум – глоба, втори път – отнемане на лиценза за определен период от време или завинаги. Това се върши от един обикновен полицай. Министрите се занимават с политика.

Никой от нас не иска да гледа репортажи, в които полиция и министри влитат в кръчми и търсят обяснения - това руши бизнеса. А ние тук гледаме как премиер проверява „празни столове“, министърка гледа скъсани плажни чадъри, вицепремиер се ежи на екзалтирани туристи.

Има един въпрос, на който управляващите партии трябва да отговорят: Ако те държат огромна част от общините по морето, защо не могат да ги контролират?

Има и други: Ако искат туризъм, защо просто не наложат закона без „Металика“ и без полицейски паради, а чрез превенция?

И още един съществен въпрос. Ако Валери Симеонов не го свърта да си стои на масата, трябва да избере дали ще се крие под масата (като ранния Сидеров), или ще се грижи за масите, без да чупи масите. Едното е политика, другото фелдфебелски манталитет.

Solar Summer –

как ехото заглъхва

Организаторите на отменения фестивал Solar Summer обявиха, че ще съдят вицепремиера заради “незаконните” му действия. Организаторите се отказват от провеждането на феста заради акциите за тишина по морето и това ще свали имиджа им в цял свят. Това разбира се, влиза в графата фалшива новина, защото никой не е забранявал фестивала, който има и традиция. Ако има причина за отмяната му, то явно Симеонов е оправдание за финансов провал. Ето как вицето сам се насажда на неснесени яйца.

Коментари

Задължително поле