"Токсичен" е думата на 2018 година

Най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали" заради Случая "Скрипал"

Оксфордският речник на английския език избра прилагателното "токсичен" (toxic) за дума на годината, съобщи ТАСС.

Търсенията на "токсичен" през 2018 година са се увеличили с 45 процента. Освен като "отровен", думата може да бъде преведена като "рисков" във финансовия сектор. Тя се използва както в пряк, така и в преносен смисъл.

През 2018 година най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали". Следват "токсична мъжественост" и "токсично вещество".

Интересът към "токсичен химикал" беше предизвикан от делото "Скрипал" за отравянето на бившия руски разузнавач и дъщеря му във Великобритания.

Изразът "токсична мъжественост" е свързан с темата за сексуалните посегателства, която стана актуална след редица скандали, включително и за вече назначения върховен съдия Брет Кавано. Популярността на израза нарасна и благодарение на движението срещу сексуални посегателства #Аз също.

В английския език думата е навлязла от латинския през 17-и век. В латинския пък е заимствана от гръцкия, в който изразът toxicon pharmacon означава смъртоносна отрова, в която древните елини са топели своите стрели.

Коментари

Задължително поле