Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Токът за бита изцяло по пазарни цени Настояват КЕВР да следи за манипулации на пазара

От КЗК предлагат да бъдат прецизирани правилата за търговия на енергийната борса, за да бъдат предотвратени възможностите за манипулация на пазара.

Сделки на енергийната борса договаряни предварително

Токът за бита да бъде изцяло по пазарни цени, предлага Комисията за защита на конкуренцията. Това е едно от общо 16 предложенията на КЗК след като тя прие секторен анализ за пазара на търговия на едро с електроенергия. На пазара има редица проблеми като например липса на ефективен контрол върху търговията с ток на едро, недостатъчна прозрачност и др., посочват от КЗК.

В хода на проверката в КЗК са получени много сигнали за манипулации на пазара. Някои от анкетираните участници на пазара изразяват мнение, че част от сделките с ток на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е невъзможно да бъдат реализирани, без да са уговорени предварително между страните.

Проверката на КЗК е установила, че някои сделки на борсата са сключени за 3 секунди след пускане на офертата, докато нормалното време офертата да бъде прочетена и потвърдена с мишката на компютъра отнема поне 30 секунди.

Според участници на пазара на ток, екранът „Продължителна търговия” на БНЕБ е податлив на злоупотреби, тъй като предвижда анонимно публикуване на оферта от продавача и анонимно приемане от купувача. При предварително уговорена извън БНЕБ сделка, продавачът може да извести купувача, че в уговорен час ще публикува оферта за продажба. А купувачът, очаквайки тази оферта, за броени секунди след публикацията є се съгласява с нея и сключва сделка. Проблемът е, че така никой друг не може да се конкурира за офертата на продавача.

Проверката на КЗК е установила, че има случаи в ръцете на един търговец на ток да попадат значителни количества ел. енергия, които производител продава без активна конкурентна среда. От КЗК поставят въпроса кой производител има интерес да продава ток при такива условия. Затова от КЗК предлагат Комисията за енергийно и водно регулиране да разследва сигналите за манипулации на пазара и при нарушения да налага санкции.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.