Токът поскъпва с 40%, ако Брюксел ни спре тецовете

Президентът Румен Радев подкрепи бизнеса срещу директива на ЕК

Топлоцентралите отделят вредни емисии над нормата, предвидена от Еврокомисията

Бизнесът представи проблемите си на среща с президента Румен Радев. От страна на работодателите участваха: председателят на АИКБ Васил Велев, на БСК - Сашо Дончев, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Президентът Румен Радев застана зад исканията на бизнеса страната ни да настоява за отлагане на евродирективата за намаляване на вредните емисии от големите горивни инсталации. За целта ще бъде приета единна национална позиция, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Четирите работодателски организации - Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Българска търговско-промишлена палата - се срещнаха с президента Румен Радев и представиха приоритетите си за 2017 година.

По думите на Велев има опасност една трета от мощностите ни в енергетиката да бъдат затворени до четири години, без да могат да бъдат заместени с други, което ще оскъпи електроенергията в страната и ще доведе до тежки последствия на пазара на труда. “Проблемът е сериозен и ние го поставихме с нужната острота, като рискът за страната ни е може би по-голям от преждевременното затваряне на малките блокове на АЕЦ “Козлодуй”, посочи Велев.

Президентът има разбиране за тази голяма опасност, разчитаме и се надяваме, че ще направи всичко възможно това да не се случи, допълни председателят на АИКБ.

Държавният глава е заявил готовност на неговото равнище да предприеме необходимите мерки държавната позиция да бъде консолидирана. Подкрепа вече са заявили и всички партии, които се очаква, според социолозите, да влязат в следващото Народно събрание.

Междувременно от Българската минно-геоложка камара обявиха, че токът у нас ще поскъпне с 40%, ако Брюксел затвори тецовете от комплекса “Марица-изток” заради новата директива.

“Вредата от евентуалното спиране на въглищните централи и последващото поскъпване на тока ще окаже пагубно влияние върху цели отрасли в индустрията”, заяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на камарата.

По думите му застрашени от затваряне ще са предприятия от металургията, минната индустрия, машиностроенето, които са зависими от електроенергията, произведена от тецовете.

Коментари

Задължително поле