Томас Бах аплодира Елица

Елица Янкова, едно миньонче с голямо и смело сърце, превърна тринайсетия състезателен ден на олимпиада в щастлив за България. Направи го с яка битка на тепиха в зала „Кариока 2”, където стигна до бронза в кат. до 48 кг на борбата за жени. Така след кошмарни загуби, нерви и дори отчаяние по български на фаталния 13-и страната ни се появи на картата на медалите. А там вече са се настанили 80 държави от участващите 206 в най-големия спортен фолум.

Президентът на Международния олимпийски комитет - германецът Томас Бах, се появи в залата, докато вървеше церемонията по награждаване на призьорките в най-леката категория. И първият на спорта аплодира шампионката Ери Тосака (Япония), сребърната Мария Стадник (Азербайджан), Елица и китайката Сън Янван, другата „бронзова” от голямото каре. По-късно Бах бащински прегърна плачещата Стадник, загубила втори финал на олимпиада в последните 3 секунди. Президентът на международната федерация в най-древния спорт Ненад Лалович и на евроцентралата Цено Ценов организираха срещата на боса на преплетени кръга със симпатичната украинка, състезаваща се под азерски флаг.

Появата на Бах беше свързана с финалите при 58-килограмовите, където японката Каори Ичо направи уникално постижение в борбата, триумфирайки с четвърта олимпийска титла. Постигна го с инфарктен обрат на двубоя в последните 5 секунди срещу русокосия синеок тайфун, както медиите в Рио 2016 нарекоха новото руско „оръжие” - Виктория Коблов.

Преди това 21-годишната Янкова ни организира луда игра на нерви с драматичните си двубои в „Кариока 2”. Само увертюрата беше спокойна - технически туш 10:0 срещу Ребека Муимбо (Камерун) и за жалост полуфинална загуба с туш от Стадник. Останалите 3 двубоя се движеха по острието на бръснача - и трите пъти българката догонваше в резултата. Срещу Милана Дадашева (Русия) от 0:4 спечели с 9:6 в осминафинала. С Изабела Кастило (Колумбия) на четвъртфинала драмата се оказа още по-голяма - от 0:2 до 3:2 в последните секунди. За да дойде моментът на истината в малкия финал. Там чакахме 34-годишната полякиня и бивша еврошампионка Матковска, но в репешажите Патрикия Бермудес (Аржентина) я елиминира сензационно и излезе срещу Янкова и публиката в залата. Заради отколешна вражда със съседите местните заскандираха „България, България!”. Но това отново не промени сценария на Елица в Рио 2016. Преднина на бронзовата медалистка от Панамериканските игри - 0:2. Дежурният обрат на Янкова до 7:2 и... нова драма - 7:6, след ефектно хвърляне на аржентинката, чийто треньор е специализирал в България. Последваха близо 30 секунди борба на „всичко или нищо” и така чаканият първи медал за България на игрите. Една лъчезарна българска усмивка се появи пред камерите, последвана от трогателно прегръщане и утешаване на съперничката.

В кулоарите най-щастлив беше личният треньор на българката - Петър Касабов, който работи с нея още от 15-годишна. А той през сълзи благодари за подкрепата и най-вече на президента на федерацията Валентин Йорданов.

Коментари

Задължително поле