Тома Биков: Даваме поредна пресконференция заради безпардонното лъготене на г-жа Нинова

Даваме поредна пресконференция заради абсолютно безпардонното лъготене на г-жа Нинова, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

„Пресконференцията ни е породена за пореден път от абсолютно безпардонното лъготене на г-жа Нинова. Това не е политически сблъсък. Това е сблъсък на една лидерка на втората по сила партия и реалността. В ЕП нашите евродепутати гласуваха против декларацията, която призовава за отнемане на гласа на Унгария. Направиха го от принципни причини. Нито една държава, член на ЕС не може да бъде с отнет глас. Това не е европейска политика“, заяви Биков.

От ГЕРБ смятат, че лидерът на БСП Корнелия Нинова изразява лично мнение, а не партийна позиция по казуса с гласуваните в Европарламента санкции срещу Унгария. Публикацията на Нинова във Фейсбук, в която тя нарича премиерът Борисов "лъжец, който говорел едно в България, а в Европа каквото му кажат началниците", не отговаря на истината, коментираха от управляващата партия.

Тома Биков припомни, че на оперативно заседание правителственото ни е взело решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен в Съвета на ЕС. „Тази позиция да бъде в същата посока, в която са гласували и нашите евродепутати, включително така е гласувал и евродепутата на „Обединени патриоти“, каза още той.

Биков заяви, че позицията на БСП против санкциите срещу Унгария е след гласуването в Европарламента: "По четири различни начина са се държали, защото не всички са гласували. Единият е гласувал "за" - европейският началник на госпожа Нинова, господин Станишев. Другият е гласувал "против". Това е господин Нейков. Третият - господин Корумбашев е бил в зала, но точно по тази точка не е гласувал, а четвъртият - господин Пирински, който изобщо не е бил в залата. От това ние си вадим извода, че госпожа Нинова може би изразява лична позиция, а не позицията на БСП, чиято партия има друга позиция от нейната. Каква - ние не можем да кажем, защото не можем да разберем каква".

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков се обърна към Нинова: "Имам съвсем простичко обръщение към нея: много по-лесно се живее, ако преоткриеш света на истината, ако всеки ден имаш една и съща позиция и не се събуждаш с различни позиции".

На 12 септември Европейският парламент одобри доклад, който отчита „постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария“, включващо ограничаване права и свободи на гражданите, налагане на цензура в медийната среда, съмнения за злоупотреби с европейски средства, застрашаване на демократичността - и може да задейства наказателна процедура срещу страната по чл. 7 от договора за ЕС за лишаването й от права на глас в ЕС.

„За“ документа гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха „против“, а 48 се въздържаха. След решението на ЕП Унгария обяви, че обмисля правни действия срещу него, а Полша и Чехия заявиха, че ще блокират всякакви опити Будапеща да бъде лишена от глас в ЕС. Процедурата по чл. 7 бе задействана за пръв път в края на 2017 г. срещу Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика