Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни намесата на държавата в сделката с ЧЕЗ с това, че ситуацията е изисквала бърза, нестандартна мярка. По БНТ той призна, че това решение не е взето след дълги обсъждания, както е редно за сделка в енергетиката.

От една страна по казуса „ЧЕЗ“ стоят реалните рискове и проблеми и от друга – политическо „истеризиране“ на ситуацията и се искат различни подходи, заяви Дончев. От правителството се очаква да вземе мерки в сфера, която не е изцяло под негов контрол, допълни той.

„Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура с много кандидати, за мен е подозрително правителството на страната, в която се осъществява дейността, да знае за избора. Научихме, но по-късно“, каза вицепремиерът.

Той уточни, че е идвала информация от службите кои са участниците и какви са рисковете.

Дончев допълни, че банковите референции от банки, които са готови да финансират сделката, имат малко общо с окончателния списък финансови институции, които ще предоставят средства за финализиране на сделката.

„Става дума за големи банкови институции с безспорна репутация. Не е коректно да цитирам имената им“, обясни Дончев.

Той определи като „комично“ обвинението, че премиерът Борисов стои зад сделката.

Ситуацията е такава, че се искаше нестандартна мярка, допълни Дончев и заяви, че не знае Гинка Върбакова да има „опора“ във властта, а правителството не дава повод за такива укори.

По думите на Томислав Дончев всички решения в енергетиката е редно да се вземат след дълги обсъждания с експерти с оглед на далечното бъдеще, но ситуацията с намесата на държавата в сделката с ЧЕЗ не е такава. Той подчерта, че ситуацията е извънредна. Според Дончев са възможни спомени за оставката на правителството през 2013 г., но според него тласъкът на опозицята в подобна посока са разбираеми.

Според вицепремиера е време да се намери институционалният ред да не се позволява на собствениците на язовири да занемаряват задълженията си по съоръженията. Той заяви, че би се радвал, ако такава мярка беше взета по-рано и отбеляза, че е добра стъпката да има централизирано звено, което да следи състоянието на язовирите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.