Томислав Дончев: Румен Радев е активизиран преди изборите

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев се е активизирал преди изборите. Това заяви вицепремиерът по европейската интеграция Томислав Дончев пред БТВ по повод призива на държавния глава властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.

"Не е хубаво председател на държавата да говори по този начин. В крайна сметка, президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на държавата. Безспорно е активизиран преди изборите - от гледна точка на медийно присъствие, реплики - очевидно е!", каза вицепремиерът.

Дончев допълни, че е съгласен с призива на държавния глава за борба с корупцията по високите етажи на властта. Вицепремиерът каза още, че службите се "ровят" за нарушения и престъпления постоянно.

"Резултатът не е убедителен до момента, това не означава, че в България няма проблем с корупцията и няма злоупотреби. Съгласен съм с призива за борба с корупцията. Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен. България има проблем с корупцията", посочи Дончев.

По думите на вицепремиера, винаги при информация за злоупотреби правителството взима мерки. Той призна, че се случва обаче за нарушения на политици да се разбира от медиите, въпреки превантивните действия.

"Този скандал (б.р "Апартаментгейт") трябва да бъде разплетен докрай, това е от първостепенна важност. Пряк контакт с ръководството на КПКОНПИ нямам, но като гражданин им имам доверие. Аз имам доверие на българските институции. Нека проверяващите да си свършат работата и да се разбере дали има укоримо поведение, както от морална, така и от законова гледна точка&", каза вицепремиерът.

Томислав Дончев заяви, че скандалите покрай земеделския министър Румен Порожанов, свързани с къщите за гостим, са неприятни. "Представете си колко е гнусно в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно. Ние се проверяваме отвътре, има стотици случаи, в които сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата", добави Дончев.

Вицепремиерът каза още, че при доказана злоупотреба с евросредства, сумите ще бъдат събрани от нарушителите. Той заяви, че ако една къща за гости не е използвана по предназначение, това е лесно проследимо чрез внесените данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика