Томи убит с куршум от самоделка?

Бившият прокурор и ексдепутат от БСП Тома Томов (вляво) иска среща с главния прокурор и само пред него ще развие своя версия за смъртта на своя внук Томи.

Бащата е бракониер, ловува с уродливи оръжия, твърди дядото Тома Томов

Арсеналът бил изнесен от майката 

Решават утре за ареста на задържания родител в Мездра

Раната, причинила смъртта на 8-годишния Томи от Мездра, вероятно е причинена от самоделно оръжие, а не от ловните пушки, притежавани законно от бащата на другото дете. Засега обаче подобно атипично оръжие не е открито, съобщиха местни медии, като се позоваха на криминалисти, участвали в огледите.

По случая е задържан 38-годишния Димитър Й. - бащата на 8-годишния К. Й., при когото Томи е бил на гости. 72-часовата мярка на родителя изтича утре и се очаква прокуратурата да внесе искане в Районния съд във Враца да му бъде наложен постоянен арест. До заседанието трябва да са готови поне първоначалните заключения на експертите по балистика, които са включени в разследването на случая.

Към момента обвиненията срещу Димитър Й. са за неспазване на правилата и мерките за сигурност при съхранение на огнестрелни оръжия, с които е причинена смърт. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор, а в особено тежки случаи от 5 до 15 години. Основната версия на полицията е, че малкия К. Й. неволно е прострелял Томи, с когото са приятелчета от детската градина. Остават обаче необясними следващите действия на момчето по заличаването на следите, в които не е изключено да са участвали и родителите на К. Й.

„Зловещата част на това престъпление е опитът за неговото прикриване от цялото семейство”, заяви днес дядото Тома Томов, който е ромски лидер, бивш прокурор и ексдепутат от БСП.

„Не знам дали децата са били сами. Разказаха ми, че бащата се занимава професионално с бракониерство, ходел е да ловува със самоделки и какви ли не уродливи оръжия. Всеки петък, точно в този период - между 16 и 17 чaса, си е чистил и смазвал оръжието. Не знам също дали разследващите са намерили оръжието, от което е стреляно”, каза още Томов. Според него майката на К. Й. изнесла част от арсенала в село Дърманци на 2 км от Мездра, а в къщата останали само законни оръжия и патрони.

Коментари

Задължително поле