Тонове токсични отпадъци, изхвърлени край гара Яна (обзор)

кофа за боклук

Районът е отцепен, няма опасност за населението

Ако случайно отпадъкът се запали може хората, които гасят пожара да умрат от изпаренията

Тонове токсични отпадъци са били изхвърлени в района на гара Яна. Само вчера бяха открити 14 тона опасни вещества във варели, а проверките продължават. Сигналът за отпадъците постъпва в кметството в село Яна в петък следобед.

Лицензирана фирма за работа с опасни материали пренася варелите на безопасна площадка, където ще останат като веществени доказателства. Отпадъците ще стоят там, докато прокуратурата не приключи с досъдебното производство. Около площадката е отцепен периметър от 1,5 км.

Пряка опасност за хората в момента няма. „Правим 48-часов мониторинг на въздуха в с. Яна. Всичко е в норма. Тук няма опасност за населението. Има опасност там, където са самите варели, при тяхната обработка и транспортиране. Там се действа по инструктаж и със силно предпазни средства за защита, така че да не се стигне до инцидент. Самото взаимодействие с варелите е опасно, затова работим с фирма, която има лиценз да прави това нещо“, съобщи пред „Труд“ Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция".

Той обясни още, че откритото вещество е твърдо, токсично и запалимо. При триене варелите са леснозапалими и смъртоносни. Ако случайно отпадъкът се запали може хората, които гасят пожара, да умрат от изпаренията.

По случая е задържан собственик на склад, от който са изнесени варелите. Освободен е срещу гаранция от 5000 лв. Разследването продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България