Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Топло, но дъждовно през април

Средните месечни температури за aприл ще бъдат около и над нормалните. Във валежно отношение месецът ще бъде в норма

Опасност от слани в началото на периода

40.inddАприл ще започне с предимно слънчево и през деня топло време. Максималните температури в повечето равнини и низини ще бъдат от 18 до 24 градуса. По-хладно ще бъде по брега на морето, където ще духа студен морски вятър и дневните температури ще са от 11 до 15 градуса.

В сутрешните часове ще бъде прохладно с минимални температури от 2 до 7 градуса. На места в низините са възможни слаби слани, с по-голяма вероятност на 1 април, когато са възможни стойности до нула и малко по нулата.

Промяна на времето ще настъпи от 4 април. Ще се заоблачи и ще започнат превалявания, по-интензивни следобед. Възможни са гръмотевици.

Превалявания ще има и в периода 5-7 април. Температурите ще се понижават, по-съществено на 7 април, когато максималните ще са от 10 до 15 градуса. В планините ще вали сняг. Временно подобрение ще настъпи към 8-9, когато ще има повече слънчеви часове и дневните температури ще се повишат.

През първите дни на второто десетдневие отново ще има чести превалявания. Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните за периода. Към средата на месеца ще настъпи подобрение на времето.
Тогава в сутрешните часове има опасност от пролетни слани, най-вече по високите западни полета, както и на места в Североизточна България.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще бъде предимно слънчево. Повече облаци с условия за превалявания ще има около 21-22 и 25 април и в края на месеца. На повече места и по-продължителни ще бъдат преваляванията в Северна България. Ще има и гръмотевици. Температурите през този период ще бъдат над нормата, като относително по-хладно ще бъде в дните с валежи.

 

Поверия

Валежите носят плодородие

Според народната метеорология, когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна.
Преданията гласят, че дъждът е най-добър предвестник на плодородие именно през този месец. Колкото повече дъжд се изсипе, толкова по-богата ще е реколтата и по-успешна годината.

Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените. Понякога, но не всяка година, над страната нахлува студен арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява.

 

Магнитни бури на 16-и и 17-и

Последни дни за любителите на ските

През април в планините обикновено снежната покривка в ниските части се стопява напълно, по високите части значително намалява по дебелина, а понякога се и стопява. Обикновено в по-високо разполжените писти условия за ски има докъм 20 април, а в по-студени години и до края на месеца.

През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Слънчевата активност ще бъде ниска. Повишение на геомагнитаната активност се очаква в средата и в края на месеца. Най-голяма вероятност за магнитни бури има за 16-17 и 26 април.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.