Топлят София с минерална вода

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Слагат два тавана на компенсациите за бизнеса за тока

За декември фирмите може да получат по 128 лв. за мегаватчас

Помощи за бита на газ

За отоплението на София може да се използва минералната вода от геотермалните източници на територията є. Топлата вода би могла директно да се ползва от “Топлофикация-София” или допълнително да се загрява на газ, обясни министърът на финансите Асен Василев пред депутатите от бюджетната комисия към парламента. При използване на геотермалните ресурси ще се намалят сметките на “Топлофикация-София” за газ и съответно сметките на хората за парно, заяви министърът.

На заседанието депутатите обсъдиха компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Кабинетът предлага компенсацията за декември да бъде 75% от разликата между пазарната цена и базова цена към 1 юни 2021 г., но не повече от 30% от пазарната цена. Това означава всяка фирма да получи за декември по 128 лв. за мегаватчас, изчислиха представители на бизнеса.

Представители на работодателите поискаха таванът на компенсациите да отпадне или поне да бъде увеличен. При наличието на таван много фирми са принудени да повишават цените, да съкращават хора и дори да преустановяват дейността си.

Всяко увеличение на тавана на помощта с 5% води до допълнителни разходи от 50 млн. лв. на месец или 150 млн. лв. от януари до март, обясни министърът на финансите Асен Василев. Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че таванът може да бъде повишен до 35% от пазарната цена, ако през следващите месеци стойността на електроенергията на борсата не е толкова висока, както през декември. Министър Василев предложи да бъде поставен още един таван на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток - не само процент от пазарната цена, а и фиксирана сума. Така бизнесът ще знае на какви средства може да разчита и ще може по-лесно да планира дейността си, същевременно ще има таван на разходите за бюджета.
Ще има и помощ за битовите потребители на газ, но още не е ясно в какъв размер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес