“Торсида“ - черно лице на хърватския футбол

Една от най-мрачните хулигански групировки в целия свят идва от Сплит. И феновете на „Левски“ разбраха това. Фракцията „Торсида“ е истински вулкан от отрицателни емоции и всеки чужденец е враг. Разбира се, номер едно по омраза е групировката „Бад Блу Бойс“ - привърженици на „Динамо“ (Загреб).

Историята на „Торсида“ включва боеве из цяла Европа, където е гостувал „Хайдук“. Най-големите проблеми станаха при организиран бой с фенове на „Зенит“ в Санкт Петербург преди мач от груповата фаза на Лига Европа през 2010 година. 12 месеца по-рано „Торсида“-та вилня също в словашкия град Жилина, където имаше двубой от квалификациите на Лига Европа срещу едноименния тим.

Едно от най-паметните провинения на хулиганите от Сплит датира от 2015 година. Евроквалификацията срещу Италия трябваше да се играе при празни трибуни заради поредното наказание на Хърватия. През нощта трима от „Торсида“ успяха да влязат на стадиона и да нарисуват огромни пречупени кръстове по терена. В крайна сметка националният отбор бе наказан с отнемане на една точка и два двубоя при закрити врати.

След разпада на бивша Югославия именно хърватите се славят като най-опасните хулигани. През 2004 година „Труд“ облече цялата гостуваща агитка на националния ни отбор по футбол с фланелки „Българи юнаци“ и изведнъж всички станаха врагове на Загреб. Из центъра на града летяха чаши, столове, камъни... Фенове на ЦСКА и „Левски“, на пловдивските „Локомотив“ и „Ботев“ стояха рамо до рамо, за да се пазят от атаката на „Бад Блу Бойс“. В крайна сметка ужилихме хърватите с 2:2.

През 2014-а евроквалификацията Италия – Хърватия бе спряна за 15 минути, след като по терена на „Сан Сиро“ полетяха „камъни и дърве“. Гарнирани с вулкан от пиротехника. След като се класира на Евро 2016, Хърватия можеше да бъде дисквалифицирана от турнира. На мача от груповата фаза срещу Чехия стана страшно. Двубоят спря за дълго и дисциплинарната комисия глоби федерацията със 100 000 евро.

Голямата война на хулиганите е срещу сивия кардинал на местния футбол Здравко Мамич и легендата Давор Шукер, който е президент на федерацията. Така и не става ясно каква е точно ябълката на раздора, след като националният тим е един от най-силните в света.

В градчето Бол обаче фенове на „Торсида“ успяха да ударят в главата Мамич, който изпадна в безсъзнание. Веднага виновникът бе прикрит от останалите.

През 2012-та и 2013-та фенове от групировката „Бад Блу Бойс“ на два пъти идваха у нас, за да подкрепят „Динамо“ (Загреб) в мачовете им срещу „Лудогорец“ в Европа. Ултрасите се отчетоха с арести в София, полицейски тараш във Варна и... пробив на трибуните на "Лудогорец" с българска помощ. „Бад Блу Бойс“ получиха билети за сектори с фенове на "орлите", като пропуските били осигурени от привърженици на "Левски". Феновете на "сините" са в приятелски отношения с най-крайните ултраси на "Динамо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят