ТПТИ иззема законодателните функции от органите на ЕС

Припомняме, че документите по преговорите за търговското споразумение, което предстои ЕС и САЩ да подпишат, бяха окончателно одобрени от Европарламента със специална резолюция. С това ЕС даде зелена светлина на преговорния процес за ТПТИ и той продължава с пълна сила. Общността на 28-те не се възползва от възможността преди гласуване на резолюцията да внесе промени поне по най-скандалните текстове – „Регулаторно сътрудничество“ и системата ISDS

Регулаторното сътрудничество ще измести властта от избраните национални и европейски органи, вземащи решенията към трансатлантическо тялото на безотчетни бюрократи с дадената им власт да контролират всеки нов законодателен акт на ниво ЕС или държава членка. Това би повлияло на способността на избраните политици да създават регулации в интерес на обществото и необосновано ще увеличи административната тежест при законотворчеството.

Докладът с препоръки на ЕП към Комисията относно преговорите за търговското споразумение беше одобрен с 436 гласа, срещу 241 против и 32 въздържали се. Едва трима от нашите евродепутати гласуваха против Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – Момчил Неков, Илияна Йотова и Георги Пирински. Споразумението са подкрепили 12 наши представители в Европарламента от общо 17: Сергей Станишев, Андрей Ковачев, Ева Паунова, Светослав Малинов, Емил Радев, Владимир Уручев, Мария Габриел, Искра Михайлова, Андрей Новаков, Неджми Али, Филиз Хюсменова и Илхан Кючюк. Въздържали са се двама – Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Следващият кръг от преговорите между ЕС и САЩ ще се състои идната седмица в Брюксел (13-17 юли) на фона на нарастваща съпротива в цяла Европа. Самоорганизираната Европейска гражданска инициатива (ЕГИ), призоваваща ЕС да спре преговорите за ТПТИ, вече е събрала над 2,3 млн. подписи срещу споразумението на граждани от цялата Общност. Тъй като гласовете им бяха напълно пренебрегнати от Европарламента, се планират големи демонстрации и протести в стотици европейски градове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини