Травми отказаха геймър от спорта

Контузиите са един от факторите за край на кариерата на даден спортист, но много рядко дори в най-тежките дисциплини това се случва на 23 години. Точно такава е съдбата на професионалния геймър Цзян „Узи“ Зи-хао, който се оттегли от състезателна дейност заради медицински препоръки.

Оказва се, че китаецът, който е един от водещите играчи по League of Legends, е със силно разклатено здраве заради прекалената си отдаденост на своето хоби, превърнато в професия. За многобройните си победи в LPL сериите и титлите на Mid-Season Invitational и Азиатските игри Узи заплаща с хронични болки в ръцете, раменете и краката. В последно време младежът, професионален геймър от 8 години, се налагаше все по-често да си взима дълги паузи заради увеличаващите се проблеми.

Отидох на преглед в болницата и лекарите ми казаха, че ръцете ми са като на 50-годишен човекпризна Узи миналата година. - Понякога не усещам никаква сила в краката си, все по-често чувствам сякаш долната половина от тялото ми не е моя. Диагностицираха ме и с диабет тип 2, който е следствие от хроничния стрес, затлъсявването, нередовната диета и сън.“

Узи за първи път се замисля, че игрите увреждат здравето му през 2015-а, когато е на продължителен подготвителен лагер с отбора. Тогава болката в раменете става постоянна. Въпреки травмата успява да се превърне в хегемон в местната лига и да спечели куп титли, а също така да се представи на ниво в международни състезания. Преди тазгодишното издание на LPL Spring Split той получава от медиците съвет да си вземе продължителна пауза, но участва в състезанието. Триумфът му носи и още едно признаниеза личност на годината в анкетата на китайската социална мрежа Уейбо. Узи получава близо 500 милиона гласа и оставя зад себе си звездна селекция от местни актьори, музиканти и знаменитости, което е огромен пробив за геймърската общност по отношение на разпознаваемостта й в мейнстрийм медиите.

Коментари

Задължително поле