Траур и скръб след огнения ад в Гърция

Броят на жертвите надхвърли 80 души

Българка разказа за апокалипсиса в Атика

Гърци и българи даряват кръв за пострадалите

Останахме без нищо, само с този стар телефон, без дрехи и дом. Аз, съпруга ми и двете кучета. За няколко дни ни подслониха приятели”, разказа българката Велислава Петрова, която живее в крайбрежното селище Рафина, едно от най-тежко засегнатите от пожарите край Атина. “Само по филми съм виждала подобни сцени. Обезумели хора, пищящи малки деца докато пламъците ги изпепеляваха. Родители, които хвърляха панически децата си към морето, но много от тях се удряха в скалите. Не зная от какво имаме нужда. Да ни подслонят в някоя къща с дворче за кученцата. Искам да благодаря на българите в Гърция, които ми звънят и предлагат помощ. Топли ме, че някакъв български лъх има в тази държава”, допълва Велислава.

Пореден ден потопената в траур Гърция брои жертвите от огнения апокалипсис. Поне 81 са загиналите досега, от които 23 деца, ранените над 187, а изчезналите над 100.

На бомбардирано място напомня района на Мати и Рафина след като огнените езици изпепелиха за 15 минути 2 000 къщи. Пред картини на ужас са изправени огнеборците, които претърсва изгорелите домове. Семейства прегърнали дечицата си, предали се на огъня в прегръдка. Всичко е изгубено в пламъците, останалите живи, безпомощни.

“Дойдох да разпозная трупа на майка ми. Вчера се удави край селището Мати. Беше дошла с племенницата ми на почивка, когато къщата избухва в пламъци. Бягали са, за да се спасят, но горящ покрив от сграда пада, когато вече е била на ръба на морето, наполовина вътре, и не успява”, разказва гъркинята Джули Малено.

След апела за необходимост от кръв за хоспитализираните ранени, гърци, както и много българи, окупираха болниците, за да помогнат.

 

Хиляди домове засегнати от огъня

Остават съмнения за умишлен палеж

Според първите оценки повече от 2 500 домове са напълно унищожени във Вутца, Неа Макри, Мати и Рафина. В същото време други 4000 са понесли сериозни щети, предаде кореспондентът на “Труд” в Атина.

Прокуратурата започна разследване на причините на смъртоносните пожари на фона на продължаващи съмнения за умишлен палеж.

Днес гръцката полиция задържа четирима мародери, които се опитвали да плячкосват изоставени къщи. Взето бе и решение за отпускане на 10 милиона евро от резервния фонд за подпомагане пострадалите от пожарите в столичния регион Атика.

Коментари

Задължително поле