Трафикантски трикове с кокаина

Хванатият преди дни кокаин на зеленчуковата борса в “Слатина” и Ихтиман е бил импрегниран в картонените кашони.

Намират скъпия наркотик в тъкани, вино, пощенски картички...

Кучета не могат да надушат дрога, скрита в риба

Наркотрафикантите стават все по-изобретателни, особено когато става дума за най-скъпия наркотик - кокаина. Гълтането на пакетчета с дрогата вече е рядкост, а картелите наемат учени и им плащат луди пари, за да измислят начини за пренасяне на по-големи количества с по-малък риск. Белият прах, който е по-скъп от златото, се импрегнира в различни материи, от него се правят статуетки, пренася се в бутилки с вино, документи, пощенски картички...

На 31 януари в София беше задържана пратка кокаин, импрегнирана в картона на кашони с лайм и ананас. Стоката била натоварена в два тира - единият хванат на зеленчуковата борса в “Слатина”, а другият в склада в Ихтиман на бившият шеф на софийската митница Красимир Керемедчийски. Получател на пратката е Огнян Асенов от Видин, който живее в Бургас. И Керемидчийски и Асенов имат фирми за търговия с плодове. Преди дни съдът ги остави в ареста.

Кашоните са 6700, а наркотикът е близо половин тон. Пазарната му цена е 22 млн. евро на едро и той може да бъде извлечен само със специална технология. “За нас това е нов начин за пренасяне на наркотик и трябва да успеем да го извлечем от самата хартия”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Импрегнирането на кокаин в различни материали обаче не е новост за България. Подобна практика у нас се хваща през 2005 г. Тогава 38-годишният Кирил Добринов от Монтана получава от Венецуела по куруриерска фирма колет с шест водолазни костюма, в които били импрегнирани 2,7 кг кокаин.

Наркотикът бил така втъкан в подплатата, че въобще не бил открит с полевия тест. Трафикантите направили кокаинова паста с гумен пълнител. После върху плата като покритие нанесли дрогата, върху която сложили неопрен, а върху него отново гума. Извличането на наркотика тогава отне много време и специална техника на полицаите. Кокаинът е бил с чистота 69%, стойността му е 595 485 лв. Пратката била поръчана от бизнесмена от София Венцислав Тодоров. Тогава експерт от БОП съобщи по време на делото, че практиката да се укрива дрога в колети с водолазни костюми не е новост в световен мащаб, но у нас се използва за пръв път.

Две години по-рано друг интересен начин за пренасяне на дрога разкри международната акция “Лунна светлина”. През 2003 г. гръмна новината за голяма кокаинова пратка, в която наркотикът бил омесена с картофено пюре. В трафика на 300 кг кокаин от Боливия бяха замесени имената на трима българи и един македонец - бизнесменът Петър Марваков, който се сдоби с прякора Пюрето, Георги Петров, Боян Тодоров и Зоран Бояджийски. Дрогата трябвало да мине през Чили и да стигне до Западна Европа. Предварително очертаният маршрут включвал и България. В случай на успех се очаквало по трасето да минат 21 тона кокаин. Пътят на кокаина обаче бил засечен още преди да потегли от Южна Америка. По разкриването на наркотрафика българските служби работиха заедно с американската ДЕА, операцията беше проведена на територията на Боливия, Испания и България. В боливийския град Санта Крус бяха задържани 5 тона кокаин. Два от тях е трябвало да пристигнат в Испания, а другите 3 - на варненското пристанище. Стойността на наркотика се изчислява на над 300 милиона долара.

Кокаинът е бил примесен с картофено пюре на прах, а друга част е замаскиран като медицински въглен. Получател на трите тона беше фирма “Пълдин къмпани” ООД - Варна, собственост на Петър Марваков и регистрирана в Пловдив с предмет на дейност производството на бланширани картофи и замразени плодове и зеленчуци. Четиримата мъже бяха осъдени общо на 13 г. и 8 месеца затвор, а Марваков се прости с вила с басейн, 10 масивни сгради, нива край пловдивското село Брестовица и 14 товарни буса.

През 2008 г. пък на пристанище Варна-Запад пък бяха заловени 714 литра кокаинов разтвор за 61 млн. лв. в 1020 бутилки с вино. Получател на пратката беше фирма “Интерфууд 98”. Двамата є собственици - Веселин Цикалов и Иван Христозов бяха задържани, но 4 г. по-късно оправдани, защото съдът не намери достатъчно доказателства, че са знаели какво съдържат бутилките, в които бил кокаиновият разтвор. Боливийският контейнер трябвало да бъде разтоварен на варненското пристанище и след това да замине за Холандия.

Специалисти твърдят, че трафикантите пренасят дрога и в документи и книги чрез подлепване на две страници и наркотично вещество по средата. Любим начин за контрабанда на кокаин е в доставки по море на риба. Заради ниската температура и миризмата откриването му е трудно дори със скенери. Най-често дрогата влиза у нас през пристанищата във Варна и Бургас. Вътрешният пазар у нас не е голям, затова се смята, че пратките обикновено са насочени към Западна Европа.

 

Челният световен опит

Манекенка пренася дрога в изкуствен бюст

Колумбийските полицаи заловиха 70 кг кокаин, импрегниран във фланелки на националния отбор. Пратката пътувала за Холандия през юни 2018 г., когато в Русия тече Световното първенство по футбол.

Службите за борба с наркотрафика по света са регистрирани десетки куриозни начини за трафик на кокаин. Преди време полицията на летището в Рим арестува испанска манекенка, която пренасяла 2,5 кг чист кокаин в имплантите на гърдите и задните си части. Задържаната 33-годишна жена, която пристигнала с полет от Сао Пауло, Бразилия, била в тоалет, подчертаващ формите й, надявайки се да отклони вниманието на митничарите.

Преди две години надзирателите на затвор в Аризона стават свидетели на падащи от небето мъртви птици. В безжизнените им тела е открит наркотик. Не след дълго е заловена и жената, прехвърляла мъртвите птици през оградата на затвора. Дрога се крие в топки за голф, бейзболни бухалки, дори и в Библията. Листове пресован хероин или кокаин се откриват в пощенски пратки, кашони с банани, чанти и сакове на туристи, пристигащи от Южна Америка.

Властите в Нигерия арестуваха мъж, опитал се да внесе в страната кокаин за 150 хил. долара, скрит в печено пиле. Винсент Чегини пристигнал от Сао Паоло, Бразилия. Той обяснил, че искал да захване бизнес, с парите от дрогата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право