Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” подготвят в Павликени

Историческият музей в Павликени и Община Павликени за трета поредна година организират фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” на обект Античен керамичен център. Участие във фестивала ще вземат сдруженията „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София и „ДУКС Антика“ от Свищов, както и възстановчици на свободна практика.

Основен акцент в програмата ще бъде грънчарството – посетителите ще могат да видят формоване на съдове, зареждане и запалване на пещ на 7 септември, а готовата керамична продукция ще бъде извадена от пещта на 8 септември. Непосредствено преди фестивала се наложи да бъде извършена поправка на конструкцията на демонстрационната пещ за изпичане на керамични съдове. По препоръка на майстора – керамик Анна Спасова, археологът на музея и служителят на обект АКЦ Ив. Стефанов доизградиха горната камера на височина, стесниха вътрешното пространство и изработиха капак за по-добра тяга при изпичането на керамиката.
На фестивала ще бъдат представени и други занаяти – ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти по време на фестивала ще бъдат представянето на римската медицина и организираният «робски пазар». Посетителите ще имат възможност да облекат римски дрехи, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски рецепти.Дегустацията на вино е осигурена от Винарска изба „Върбовка“.

За първи път тази година ще се тегли томбола, наградите за която са осигурени от Исторически музей – Павликени, сдруженията ДУКС Антика и Мос Майорус Улпие Сердице, възстановчиците и майсторите, които ще вземат участие във фестивала и винарска изба „Върбовка”. Билети за нея ще могат да се закупят на място.
Друга изненада за посетителите тази година ще са новите керамични медальони с изображение на Силен – весел старец, учител на бог Дионис и част от неговата свита. Апликирани изображения на Силен са поставяни по керамичните съдове на древните грънчари от производствения комплекс в м. „Върбовски ливади”. Изработката на сувенирите е дело на Анна Спасова, майстор-керамик от сдружението ДУКС Антика.

Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от гр. Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинция Долна Мизия през I – III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.