Трето дете е с повишено равнище на олово в кръвта след пожара на "Нотр Дам"

Снимка: Twitter

Трето дете, чието училище се намира близо до катедралата "Нотр Дам" в Париж, е с повишено равнище на олово в кръвта, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френските здравни власти. Според властите обаче "заразата" е станала в дома на детето.

Пожарът в прочутата парижка катедрала на 15 април стопи няколкостотин тона олово, намиращи се основно в стрелата и покрива на храма. Високи концентрации на този токсичен метал бяха открити в някои учебни заведения около катедралата.

При третото дете с повишено равнище на олово са установени 52 микрограма олово на литър кръв, което е малко над прага от 50 микрограма, уточни Орелиен Русо, генерален директор на Регионалната агенция по здравеопазване. Той обаче отбеляза, че според извършено разследване излагането на високото съдържание на олово е станало в дома на детето, а не в училището му, което се намира в района на "Нотр Дам".

На 6 август здравните власти съобщиха за второ дете с повишено съдържание на олово в организма. Разследването тогава показа, че става дума за "слаби източници на зараза в дома на детето и за умерени източници в училището му", каза Русо. Експертът допълни, че в този случай дори заразата да е станала в училището, не е сигурно, че замърсяването там се дължи на пожара в "Нотр Дам".

Регионалната агенция по здравеопазване ще публикува в началото на септември пълните резултати от измерванията на олово в кръвта, извършени в Париж през октомври. На този анализ са били подложени още около сто деца, след като в края на юли бяха изследвани 164 деца.

Коментари

Задължително поле