Тримата задържани за побоя в Габрово остават в ареста

Снимка: Архив

Ромите заявиха пред съда, че съжаляват за случилото се

Районният съд в Габрово постанови постоянен арест за тримата извършители на побоя над продавача Венцислав Иванов. Задържаните роми-Петко Асенов, Йордан Асенов и Никола Монев заявиха, че съжаляват за случилото се. Те имат право да обжалват решението пред Окръжния съд в Габрово.

"Никога няма да се повтори", казаха в съдебната зала окованите с белезници. Назначените им служебни адвокати пледираха за по-леки мярки, защото ставало дума за битова свада. По време на заседанието стана ясно, че адвокати са получавали заплахи да не защитават трите лица.

При гледането на мерките за неотклонение стана ясно, че двамата братя Петко и Йордан работят в Общинско предприятие „Благоустрояване” и се занимават със сметосъбиране. Пред магистратите Петко апелира да не бъде оставян в ареста, защото се грижи за 5-годишен син.

"За детето ми в момента се грижи жената, с която живея на семейни начала, но тя не му е майка", каза Петко Асенов.

Той и адвокатът му поддържаха тезата, че не е нанасял удари, а се е опитвал да разтърве биещите се.

Йордан също изтъкна, че болните му родители разчитат на него и затова моли съдът да отреди по-лека мярка за неотклонение.

Никола Монев пък се оправда със здравословни проблеми, свързани с костите.

Защитниците на тримата пледираха пред съда, че обвиняемите са роми, а медии и политически кръгове подклаждат натиска за тяхното задържане.

"Ако записът от камерите не е пуснат, днес нямаше да сме в тази зала", каза един от адвокатите.

Според друг защитник пък ситуацията допълнително се нагнетява от коментари и публикации Фейсбук и улицата, което не вещае нормално протичане на процеса.

"Три момчета се сбили, хора се събират, обикалят улици, трошат на местата с ромско население. Един вицепремиер дава интервюта в Габрово, друг в София свиква Съвет по сигурността, заради ситуацията", заяви в защитното си слово един от адвокатите на задържаните.

"Аз съм благодарен на всички протестиращи, затова, че застанаха зад мен и зад всичко, което се случва в момента. Мисля, че това, което ме сполетя, е една капка в морето, защото всичко е нагнетявано с години.Всеки един от нас е ставал жертва на подобни изпълнения, дори да не са физически или пък са се случвали на негови близки и познати. Може би трябваше да стане нещо подобно и най- вече да се види на охранителната камера, на видео, за да ескалира чак толкова ситуацията и хората да излязат на улицата", коментира след съдебното заседание пребитият от тримата роми Венцислав Иванов.

Коментари

Задължително поле