Трима биха старица за 20 лева, задържани са

Криминалисти от РУ- Шумен разкриха извършители на грабеж само 6 часа след жестокото посегателство над 92-годишна жена на легло и мъж на 61 г., който бил нает по програма да я гледа. 

Днес шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим и окръжният прокурор Маргарита Георгиева посетиха лично жертвите и ги успокоиха, че биячите грабители са задържани и не бива да се притесняват.

Сигнал за дръзкото посегателство бил приет в 03:45 часа на 13 януари. Съобщено било, че в частен имот на ул.“ Иван Вазов“ в шуменското село Велино след взлом на дворна и входна врата са влезли трима неизвестни мъже и нанесли побой над обитателите. Към адреса незабавно са насочени полицейски екипи и линейка.

Жертвите, които били адски изплашени, разказали, че в жилището нахлули непознати, като единият от тях развъртял нож пред лицето на 61-годишния мъж и му нанесъл порезна рана и побой. Влезли и в друга стаята, в която спяла възрастната жена и я ударили няколко пъти в лицето.

Апашите искали пари. В къщата, в която жената живее при тежки битови условия, грабителите намерили само 20 лева. Взели ги и изчезнали с таксито, с което дошли.

Проведени са незабавни действия за установяване на извършителите.

Шест часа по-късно в полицейското управление е задържан 27-годишен криминално проявен мъж от Нови пазар. По данни на "Труд" това е известният Мартин Калитков и именно той е плашил жертвите с нож.

Час по-късно са задържани още трима мъже - 23-годишният му брат Андрей, 44-годишен мъж и 20-годишен от Шумен.

Установено е, че при извършването на грабежа 44-годишният мъж е останал вън от дома и не е участвал. Случаят е докладван на дежурен прокурор в Окръжна прокуратура- Шумен. 

27-годишният тартор е осъждан 8 пъти, в досието му са кражби, обсебване, проникване в чуждо жилище. Наскоро е излязъл от затвора, където излежал 3-годишна присъда. Брат му е автор на 11 кражби, телесна повреда по хулигански подбуди и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. 44-годишният шуменец е осъждан за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол над 1,2 промила и за присвояване на чужда движима вещ. В досието си 20-годишният, роден в Бургас, но адресно регистриран в Шумен, има унищожаване и повреждане на чуждо имущество, установяван е да управлява нерегистрирана кола. 

На тримата е наложен 72-часов арест от прокуратурата и ще бъде внесено искане в съда за постоянна мярка задържане под стража, каза прокурор Георгиева и коментира, че разкриването на инцидента е поредно доказателство за приоритетна работа срещу битовата престъпност в региона.

 

Коментари

Задължително поле