Трима обвинени за скъпия газ

Александър Николов и адвокатката му Ина Лулчева бяха вчера в Националната следствена служба, където на бившия енергиен министър бе повдигнато обвинение.

С 30% по-скъпо е било синьото гориво, купувано миналата пролет през посредници

Бившият енергиен министър и заместника му от кабинета “Петков” и ексшефът на “Булгаргаз” отговарят за  безстопанственост и престъпления по служба

Щетите изчислени на 88 млн. лв.

Първите трима от правителството на Кирил Петков, довело инфлацията през миналата година, вече са с повдигнати обвинения. Бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и ексшефът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов ще отговарят за безстопанственост и престъпления по служба.

Обвиненията са свързани с доставките на газ през посредници, като цената на синьото гориво през април и май е била с 30% по-висока, с което на държавното дружество “Булгаргаз” са нанесени щети от 88 млн. лв., съобщи Бисерка Стоянова, говорител на Националната следствена служба. Вчера тримата бяха в следствието с адвокатите си. С повдигане на обвиненията им бяха наложени и най-леките мерки за неотклонение “подписка”.

Бисерка Стоянова, говорител на Националната следствена служба обясни какви са обвиненията на тримата за скъпия газ.

Досъдебното производство за скъпия газ е образувано на 30 август 2022 г. с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Но още през юли от партия ГЕРБ внесоха официално сигнал до прокуратурата, имаше и проверка на ДАНС. След старта на делото, поради неговата сложност по предложение на СГП то е възложено от главния прокурор на екип от НСлС и на няколко пъти разследващите изземаха документи от Министерството на енергетиката, от Българския енергиен холдинг и от “Булгаргаз”.

Александър Николов като министър и Людмил Йоцов като изпълнителен директор на “Булгаргаз” са обвинени в безстопанственост. Николов ще отговаря и за това, че не е упражнявал достатъчно контрол върху работата на Йоцов, а Йоцов за неполагане на грижи към повереното му имущество на дружеството.

Заместник министърът Данаил Николов е привлечен като обвиняем като длъжностно лице, което с цел да набави облага за търговско дружество посредник при търговията с газа, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката и от деянието му са настъпили значителни вредни последици.

Смята се, че в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба на тримата е било застрашено изпълнението на задълженията на “Булгаргаз” ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Адвокатът Ина Лулчева, която придружаваше бившия енергиен министър Александър Николов в НСлС вчера, заяви, че той е обвинен в това, че не е било прието предложението на “Газпром” да се плаща за доставки на газ в рубли. “Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от “Газпром” и Русия”, каза Николов. Според него през периода, докато е бил енергиен министър, е бил запазен общественият интерес на всички граждани.

Част от публикациите в “Труд News” от миналото лято, в които се показват и документи за скъпата газова сага, в която се озова България след кабинета на “Промяната”

На 3 юни “Труд News” показа част от кореспонденцията между “Газпром Експорт” и “Булгаргаз” в периода след 1 април, в която от руската страна подробно са обяснили новия начин на плащане, както и уточненията от Газпромбанк, че няма да има оскъпяване. Показахме и документи как още на 13 април 2022 г. на оперативно съвещание на Министерския съвет е решено “Булгаргаз” да не плаща газа по договора с “Газпром” в рубли. В броя и кореспонденция между тогавашните шефове на “Булгаргаз” и КЕВР - Людмил Йоцов и Станислав Тодоров, от която става ясно, че “Булгаргаз” ЕАД има задължения по клаузите “вземи или плати” по дългосрочните договори с “Газпром Eкспорт”.

На 8 юни “Труд News” публикува части от договорите с посредници, а документите бяха разчетени от енергийни експерти. В същия брой “Труд” показа за пръв път и писмото на международната консултантска компания White&Case, които предупреждават, че отказът да се плаща по новия механизъм долари-рубли би могъл да постави българското дружество в неизпълнение на Договора с “Газпром Експорт”. Обяснихме и защо България може да бъде осъдена в международния арбитраж в Париж за неспазване на договора си.

На 25 юли “Труд News” публикува информация относно закупените количества на търговете на Газов Хъб Балкан по Програмата за освобождаване, става ясно, че едно определено дружество, което присъства интензивно на газовия пазар през последната календарна година, има закупен природен газ за 2022 г. в размер на 2,219,700 МВч. За месец май 2022 г. същото дружество е закупило от “Булгаргаз” определено количество природен газ на цена 161.98 лв./МВч. В същия момент “Булгаргаз” ЕАД е закупило от това дружество за 31 дни на месец май значително количество природен газ на значително по-висока цена.

На 26 юли екип на “Труд News” представи на водещи юристи по наказателно право Доклада на временната комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от “Газпром Експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз” ЕАД. Съобщихме заключенията на магистрати с дългогодишен стаж в областта на правораздаването, а именно, че са налице няколко групи престъпления: Престъпления против стопанството, престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, престъпления против дейността на държавни органи и длъжностни престъпления по Наказателния кодекс.

На 29 юли 2022 г. “Труд News” съобщи , че има риск “Булгаргаз” да фалира заради фирмите-посредници, след като енергийни специалисти направиха обширен анализ за случващото се в сектора по време на правителството на “Промяната”. “Булгаргаз” е на прага на фалит и то в рамките на няколко месеца от управлението на отиващото си правителство и решението му за спирането на директните доставки чрез “Газпром Експорт”, за да се включат посредници в сделките с природен газ. Още тогава енергийни експерти предупредиха: Няколко са основните причини за почти техническия фалит на дружеството, но основната е прекъсването на руския газ и по-скоро купуването му през търговци-посредници, които нормално оскъпяват цената с 30-40 процента и високите борсови цени, на които дружеството търгува. Правителството използва “Булгаргаз” политически и резултатите са катастрофа”.

“Топлофикация София” е най-големият потребител

Доведе до поскъпване на храните и парното

Поскъпването на газа доведе до повишаване на цените на храните.

Поскъпването на газа доведе до повишаване на цените на храните и на парното. Най-големият потребител на газ в страната е “Топлофикация София”. Заради поскъпването на газа още в средата на миналата година КЕВР реши цената на парното да бъде увеличена с близо 40%. В резултат хората сега плащат огромни сметки за парно. Столичани получиха сметка от близо 300 лв. за декември за отопление на апартамент от около 75 кв. м. Сметките за парно за януари и февруари ще бъдат още по-високи, защото тези месеци са по-студени от декември.

От индустриалното производство най-големите потребители на газ в страната са торовите заводи. Поскъпването на газа доведе да повишаване на цените на торовете. В резултат започна лавинообразното поскъпване на храните. Себестойността на пшеницата, слънчогледа и другите зърнени култури до голяма степен зависи от торовете. Поскъпването на торовете доведе до повишаване на цената на хляба, олиото и фуражите. В резултат на поскъпването на фуражите нараснаха цените на яйцата, млякото, сиренето, кашкавала и месото. А от там поскъпнаха и колбасите. През миналата година храните и безалкохолните поскъпнаха с над 26%. В резултат много от основните храни в България вече са по-скъпи отколкото в редица по-богати страни от Западна Европа. Яйцата, млякото и млечните продукти поскъпнаха с над 40%, а повишението на цените на маслото и олиото е с над 29 на сто. Сред големите потребители на газ за стъкларските заводи и предприятията от металургията. Поскъпването на газа доведе до повишаване на цените на стъклото и металите, което се отрази на жилищното строителство и на цените на имотите. В страната има 25 хил. предприятия, в които работят 247 хил. души, които използват газ. Поскъпването на газа се отрази на дейността им и е сред основните причини за рекордната инфлация през миналата година, която в края на декември достигна 16,9%.

Притеснителни заключения

Изследваха търга за газ на 27 април 2022 г.

По времето на правителството “Петков” в “Труд News” показахме част от съдържанието на сключените договори на “Булгаргаз” с доставчици на газ за месец май, както и офертите, които са подадени към българската компания от наши и чужди фирми. Примерите са следните: Цената на газа по договора ни с “Газпром Експорт” през юни е около 77 долара за MWh, а сключените договори с посредници за доставка от “Булгаргаз” оскъпяват газа с 40 до 60 процента. Първо в “Труд News” бяха съобщени и притеснителните заключения от Доклада на временната парламентарна комисия. Както е известно, Людмил Йоцов е работил до преди да оглави “Булгаргаз” в доставчика на газ МЕТ. Затова и в парламентарната комисия с особено внимание изследваха търга за газ на 27 април 2022 г., проведен от “Булгаргаз”, при който класираното на второ място МЕТ България дружество има различен поставен от “Булгаргаз” ЕАД краен срок за предоставяне на оферта (13:00 часа на 29.04.2022 г.) и дружеството е поканено за участие за доставки за месец май 2022 година чак на 28.04.2022 г. след като са получени офертите от останалите поканени фирми. МЕТ са поканени да предложат до 5 000 MWh/ден, но се подписва договор за 30 000 MWh/ден за доставка през месец май 2022 година. “Офертата на МЕТ за 30 000 MWh/ден е получена според предоставените от “Булгаргаз” ЕАД имейли на 27.04.2022 в 11:57 часа. Това не само буди недоумение, но най-малкото означава, че без да са били поканени към същия момент, са разполагали с информация за конкретните нужди на “Булгаргаз” и навярно е съществувала уговорка за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от посредник при така проведените процедури за избор”, пише в доклада на временната парламентарна комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване