Три институции правят проверки след теча на фекални води във Варненското езеро

До дни ще стане ясно замърсено ли е морето 

Три институции се заеха да проверяват чистотата на морето и Варненското езеро след новия пробив на подводния тръбопровод, отвеждащ фекалните води на кварталите "Аспарухово" и "Галата" до пречиствателна станция. Съоръжението е в ремонт от май миналата година, след като месеци по-рано аварира. Заради проблемни участъци на дъното на езерото част от новата тръба временно бе положена встрани от трасето, където трябва да се вкопае.  

Течът е започнал на 15 януари, съобщиха преди ден от Община Варна. След сигнал от ВиК оттам разпоредили на изпълнителя на ремонта "Хидроремонт ИГ" да направи проверка. Тя установила, че тръбата е прегъната и в нея има пукнатина, от която в езерото изтичат отпадни води. Предстои дефектът да бъде отстранен за сметка на фирмата. 

Незабавно проби от района са взели РИОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски район". По нареждане на министъра на околната среда Емил Димитров двете институции ще проверят също имало ли е укриване на информация за аварията и кои са  длъжностните лица от ВиК-Варна, които 10 дни не са уведомили контролните органи за констатираната аномалия.

Изследване на микробиологичните показатели на морето направи и РЗИ-Варна в района на Южния и Аспаруховия плаж, които са най-близо до езерото.

Резултатите от всички проверки трябва да станат ясни до края на седмицата.

Коментари

Задължително поле