Три обществени зони с безплатен интернет в Търговище

Еврокомисарят Габриел връчи ваучер за безплатния интернет на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров.

В три обществени зони в Търговище вече има безплатен интернет, съобщиха от местната администрация. Мрежата за безжичната връзка е изградена след кандидатстване на Общината по проект „WiFi4EU“ на Европейската комисия, откъдето е финансирането.

Местата, където има безплатен достъп, са около езерото в парка „Борово око”, в района на кооперативния пазар и около областната болница. Скоростта на връзката е 30 Mbps.

Това стана ясно при символичното връчване на ваучер за 15 000 евро, предназначен за изграждане и поддържане на мрежата. Той беше предаден на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров от еврокомисаря Мария Габриел.

„Мрежата работи безпроблемно. Инициативата е стимул за нас да продължим да създаваме все повече възможности за развитието на града и улесняване на комуникацията между гражданите“, каза кметът д-р Димитров.

Габриел пък посочи важността на такива проекти, които изглеждат малки, но имат голяма добавена стойност, дават възможност за свободно общуване и достъп до информация на повече хора.

Общината трябва да поддържа мрежата за свободен интернет достъп в следващите три години. Европейската комисията пък ще следи от разстояние какво е качеството на връзката във всички WiFi4EU точки за достъп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България