Три сватби чакат бургаските спасители

плаж, монокини

Булките са чехкинче, рускинче и шопкинче

Гларусите по морето продължават да се държат мъжки

Три сватби чакат това лято бургаските спасители. Ще ги вдигнат колегите им, които през миналия сезон се загаджили с чехкиня, рускиня и нашенска красавица от столицата. Свалката с бъдещите съпруги станала точно на плажа, докато морските изпълнявали дълга си по вишките. Те бдели за сигурността на туристите, но това не им попречило да мернат бъдещите си половинки. Веднага забелязали красавиците и им налетели, като същински гларуси от едно време.

През зимата им били на гости- двамата спасители поживели в странство и връзките все още били обещаващи и пълноценни. Така че това лято се очаква спасителски бум на сватби с мъжете по постовете.

“Радваме се от сърце за тях. това показва, че гларусите-спасители не са се предали. Спазваме традициите от едно време, когато по красивите мъже на постовете се заглеждаха най- вече чужденките и бяхме най- добрата реклама за родното море. Много от дамите идваха на почивка именно заради славата на хубавите мъже. От друга страна, ние сме потомци на знаменития бургаски зевзек и гларус Петьо Пандира. Той е бил спасител на плажа и мъжкар и сме горди, че работим същото”, споделиха колеги на бъдещите морски младоженци.

В края на май спасителите очакват концесионерите да ги повикат и да направят първа спявка за новия сезон.

Първоначално ще има обходни двойки, после ще закипи истинското лято. Само на Северния плаж постовете ще са 14, а стражите 28 на брой, но заедно със старшия спасител и сменниците стават 35 души. На Централен плаж постовете са 7.

Спасителите по родното море са дефицит и затова тази година ще има кадри от Украйна, Молдова. Беларус и Латвия.

Както “Труд” писа пръв, спасителите си имат своя, вътрешна сигнализация за изгубените по пясъка деца. Особено в пиковите месеци юли и август, когато ивицата е претъпкана, малчуганите често се губят. Тъй като отдавна по плажа няма радиоуредба, за да съобщават кой мъник са намерили и да успокояват родителите, спасителите са измислили хитро решение на проблема. Качват детето на раменете си и така майките могат да видят детето беглец.

От този сезон тази сигнализация за загубени деца става официална, каза Петър Русев, шеф на спасителите на Северния плаж.

Друг проблем, който ги изправя на нокти е мъртвото вълнение. То е характерно за края на юли и началото на август, но времето през последните години е непредсказуемо и поднася различни изненади. Миналия сезон например започна още през юни. Мъртвото вълнение “вдига” червен флаг и къпането е абсолютно забранено, тъй като то копае опасни подводни ями и дърпа навътре и най-опитните плувци.

“Когато морето е опасно и започва мъртвото вълнение, първи за него ни сигнализират гларусите”, разказват стражите. Ако гларусите се скупчват на брега, значи морето е опасно, а щом започнат да кацат върху вълните - върви към оправяне. Друг трик, който са научили, за да си разбират наистина добре от работата, е как да разбират посоката на вятъра. По носовете на корабите. Накъдето е обърнат носът на морския съд - оттам духа.

Новото тази година ще е, че до всеки пост ще има демонстрации от представители на БЧК. Те ще показват как се прави сърдечен масаж, спасяване на много хора с дълго въже и други правила на водното спасяване.

Прелетни птици

Родните морски стражи предпочитат чужбина. И те, като кадрите в хотелите на Слънчев бряг, искат по-голяма заплата. докато у нас един спасител получава по 800 лева на месец, в Кипър например възнаграждението е 1500 евро, и то ако си спасител на басейн. Морските спасители са още по-добре платени. И най- важното: сезонът там е по- дълъг. Само четири месеца в годината морските се налага да си стоят у дома, и то пак платени. Всеки от тези четири месеца получават по половин заплата, за да не си и помислят да ходят на друга работа. За сравнение, у нас през зимните месеци морските спасители работят като огняри или строители, за да се препитават.

Коментари

Задължително поле