Три седмици живот под ключ

Националният оперативен щаб настоява тоталната карантина да продължи до Коледа

Патриотите искат да не се затварят малки магазини

Три седмици малки деца, родители, ученици, студенти, работещи в магазини, ресторанти, фитнес центрове ще останат у дома. Това предлагат лекарите от Националния оперативен щаб (НОЩ) да гласува утре Министерски съвет. 

Новите мерки не бяха приети единодушно нито от лекарското съсловие, нито от бизнеса, нито от политиците. Част от лекарите смятат, че ефектът от животът под ключ ще е незначителен, а след разхлабване на мерките ще се върне сегашното положение. От НОЩ са категорични, че натискът върху болниците е огромен, че броят на заразените непрекъснато расте, растат и смъртните случаи.

Патриотите настояват да не се затварят малките квартални магазини. “Ако не искаме да има струпвания в хипермаркетите, трябва да се прецизират обектите, подлежащи на затваряне”, коментира пред “Труд” съпредседателят на ПГ “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Според него няма никакъв проблем железарии, магазини за дрехи и обувки да останат отворени.

Веселинов обясни, че са поставили и още едно условие - до петък да се обяви ясен пакет мерки за подкрепа на потърпевшите (работещи и бизнес), които остават без доходи, а имат да плащат кредити, наеми, данъци, самоосигуряват се и т. н. - “Без това усещането за лутане ще се засили, а готовността да се спазват мерките ще намалее. Накрая, тези които са саботирали най-много, ще обявят или, че мерките са закъснели, или че правителството се е провалило отново, или (ако все пак преборим епидемията), че COVID няма, а е измислица на медиите и световните господари.”

Експерти коментираха пред “Труд”, че преди да бъдат гласувани новите мерки от правителството и преди да бъде пусната заповедта на здравния министър не биха могли да се коментират нови икономически мерки, нито да се правят разчети. Очаква се заповедта да излезе в петък.

Работещите вече нямат отпуск

Родители против затварянето на децата вкъщи

Някой трябва да плаща сметките

Родителите, които останаха без отпуск след затварянето вкъщи през пролетта, сега са изправени пред безизходица.

Родители на деца от първи клас и на детски градини в София не са съгласни със затварянето на училищата и детските заведения. Според тях онлайн обучението на първолаците ще бъде пагубно, тъй като “нищо няма да научат”. Родители смятат, че организацията до този момент в детските градини и прилаганите противоепидемични мерки са показали своята ефективност.

“Работещите хора автоматично трябва да си останат в къщи и това е голям проблем. Все пак някой трябва да ни плаща сметките. Цяло лято се показа, че в градините явно проблем нямат, тъй че не съм сигурен, че мерките трябва да засегнат точно и детските градини. Не е хубаво да се затваря всичко навсякъде”, разказаха родители, цитирани от БНР.

“Като говорим за затваряне на държавата, първо посягаме на учебния процес, след това на ресторанти и молове и др. Най-големият ужас е за малкия бизнес, просто паднаха косвена жертва на късно въведени мерки”, посочиха още те.

Доц. Александър Симидчиев, пулмолог:

След две седмици ще видим резултат от ограниченията

Около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва честотата на контактите, например в спешната помощ - защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят.

Намаляването на хоспитализациите ще настъпи по-късно, а облекчаването на интензивните отделения - още по-късно. Параметърът смъртност ще се промени най-бавно и не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от тези мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес.
След локдауна ще спаднат първо обажданията към Бърза помощ, хоспитализациите и след това хората в интензивни отделения. За 2 седмици ще видим резултат от новите мерки и ограничения.

Проф. Андрей Чорбанов, имунолог БАН:

Въпросът е защо смъртността е толкова висока

Ако подобни мерки работеха добре, всички държави, които бяха затворени - ще започна от Гърция - нямаше да има нито един болен. Да, обаче това не се случва.

Затова и не виждам никакъв смисъл от мерките, освен демонстрация на загриженост от властта към гражданите. Световната практика показва, че след като бъдат свалени мерките, отново следва пик на заразени и болни. Колкото до твърдението, че болниците се задъхват и затварянето на хората вкъщи ще намали натиска върху тях, това е вярно, но разликата няма да е много съществена. Страшното е друго - високата смъртност.

Тя трябва да се коментира и анализира. Въпросът е защо едни държави, в които има много повече позитивни хора от нас на ден, смъртността е много по-ниска отколкото в България. Очевидно нещо не е наред в здравната ни система.

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист:

И до 1 май да затворим, като отворим, ще е същото

Можем да затворим всичко до Коледа, до Нова година, а защо не и до Първи май. Лошото е, че като отворим, ще започне да се случва пак същото. Имаме примера на много европейски държави. Виждаме какво се случва там след разхлабване на мерките. Спомняте си, че Черна гора обявиха на 24 май, че са първата страна в Европа свободна от COVID и само месец-два по-късно бяха на челно място по заразени с вируса. След мерки няма особено намаление на болните нито в Гърция, нито във Франция.

Важно е не да се въвеждат мерки, а да се организира по-добре здравеопазването.

В момента доболничната помощ не работи, липсват и лостове, с които да бъде заставена да работи. Цялата доболнична помощ получава заплати от НЗОК в размер на 85% от изработеното възнаграждение през януари, без да се има предвид какво точно вършат.

Проф. Тодор Кантарджиев, зам.-шеф на НОЩ:

След три седмици ще разберем, дали да разхлабим мерките

След три седмици ще се разбере дали мерките ще останат, или ще бъдат разхлабени.

Ясно е, че 85% от хората са достатъчно разумни и спазват мерките, но 15%, които за­­плаш­­ват здравето на обществото, за тях трябва да има контрол. Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората, че е необходимо да спазват мерките. Допускат се алтернативни мнения, което е странно.

Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят. Ако си се заразил с нисковирусно число можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви.
Трябва да сме трезви и да не се плашим излишно.

Всяка трета фирма със спад на приходите

17% имат ръст на оборота

34,2% от предприятията в страната през октомври са имали по-малко приходи от продажби на стоки или услуги в сравнение със септември, показва анкета на НСИ. 48,7% от мениджърите са посочили, че не е имало промяна в приходите им от продажби, а за 16,6% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 37,2% от фирмите в “Търговия, транспорт и ресторантьорство” са имали намаление на приходите от продажби на стоки или услуги, а за индустрията този дял е 34,6%. В икономическите дейности “Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и др. дейности” намаление в приходите посочват 44,9% от фирмите.

За следващия месец 94,4% от анкетираните фирми прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 3,2% - ще преустановят временно дейността си, а 1,6% - ще прекратят дейността си.

Чакат компенсации в размер на 20% от оборота

Туристическият сектор в колапс

Хотелиерите търсят подкрепа за евтини кредити и разсрочване на лихви

Наталия Малчева 
ТРУД

Туристическият сектор поиска от правителството помощ предвид новото затваряне на дейността им. Това се разбра от писмата до премиера Бойко Борисов на организации на хотелиери, ресторантьори, туроператори и мениджъри.

Повечето организации настояват държавата да поеме между 80% и 100% от заплатите на служителите на затворени бизнеси, както и всички здравни и пенсионни осигуровки. Както и затворените бизнеси да получат компенсация в размер на 20 на сто от оборота им за 2019 г. за периода, през който не могат да работят.

Всички са категорични, че е необходимо и държавата да подпомогне диалога с банките за осигуряване на разсрочки на задълженията на туристическия бизнес, гратисни безлихвени периоди и достъп до нови ликвидни средства.

Повечето туристически организации са категорични и че правителството трябва да намери начин да поеме всички или поне част от режийните разходи на бизнеса, а държавата и общините да разсрочат задълженията на бизнеса към тях безлихвено. Предлага се още удължаване и преструктуриране на мярката 60/40, отпадане на таксите за категоризация до края на 2021 г., освобождаване от такса смет и данък сгради, удължаване срока на застраховката “Отговорност на туроператора” за месеците на затворен бизнес.

Заради предстоящото затваряне на икономиката

Бизнесът иска отсрочване на данъци

Специална схема за отсрочване на плащането на данъци и осигуровки до средата на 2021 г. предлагат от Асоциация на организациите на българските работодатели. В писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на финансите Кирил Ананиев бизнесът предлага две нови мерки във връзка с евентуалното въвеждане на локдаун.

Схемата предвижда прилагането ѝ да зависи от процента от спада в оборотите на фирмата, което може лесно да се проследи от НАП по справките декларации за ДДС. Пилотно механизмът може да се приложи за минал период (февруари 2020 г. - октомври 2020 г. ), за да се избегне злоупотреба от декларирани неверни данни за оборота, предлагат от АОБР.

Другата мярка предвижда държавата да покрива непокритите фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 30 юни 2021 г. Изискването е предприятията да имат най-малко 30% спад на оборота за периода спрямо 2019 г.

Коментари

Задължително поле