САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Русия и Китай са блокирали усилията на САЩ да спрат петролните доставки за Северна Корея

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 юни 2019

5 нови линейки за лятото в Бургас

Три фирми искат да строят пречиствателната станция на Шумен До 20 юли комисия ще оцени офертите

Три фирми са кандидатствали за изпълнители на дългоочакваната пречествателна станция за питейни води на Шумен. Известно е, че общината се водоснабдява от язовир „Тича“ и повече от 30 г. само се говори за изграждане на пречиствателна. Сега кандидати са „Геострой“ АД, Строително предприемачески Холдинг и обединението „Кристални води“, в което има и чуждо участие. Това обявиха от ВиК-Шумен на пресконференция в сряда и уточниха, че в момента върви втория етап – разглеждане на техническите предложения на фирмите. До 20 юли комисия ще излезе с оценка на предложенията.

За изграждане са осигурени 22 млн.лв. по ОП „Околна среда“, като преди това държавата плати работния проект.

Много важна е и подмяната на довеждащия водопровод от язовира, която ще струва 55 млн.лв. В момента той непрекъснато аварира. За целта ВиК-Шумен трябва да има средства за съучастие в реализация на проектите в размер на 15-16 млн.лв.

В сряда новият управител на дружеството Илиян Илиев, който е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, заяви, че „пробойните са доста във ВиК“, ще се промени структурата с цел да си събират по-лесно парите от длъжници. Илиев не обеща положителна развръзка по болната тема – намаляване цената на водата.
Както „Труд“ писа, при визита в Шумен през март министър Николай Нанков каза, че новият управител може да я намали.

„Аз не виждам и необходимост за намаляването. Единственото, най-лошото нещо, което можем да направим на това дружество, е да намалим цената“, каза Илиев. Той уточни, че ако тя падне с 10 стотинки /от 3,40 лв. сега на 3,30 лв. за кубик б.а./ ефектът за едно тричленно семейство ще е 1 лев месечно, ако ползва 10 кубика вода. „Ако това е проблема на едно семейство…“, коментира той.

И напомни, че ако се намали цената, после няма да има финансова институция, която да помогне на ВиК-Шумен за нужното парично самоучастие в проекта за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води и довеждащ водопровод. „Нанков е политик, а аз съм икономист“, коментира Илиев. Междувременно предходния управител на ВиК-Шумен инж.Красимир Марков, който напусна преди изтичане на договора му, също не пожела да инициира намаление от цената, определена от КЕВР.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.