Тропическата буря „Бари“ достигна силата на ураган

Тропическа буря "Бари", която достигна до брега на щат Луизиана, е преквалифицирана от специалисти като ураган от първа категория. Това съобщи в събота Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ, цитиран от TACC.

Според последната информация скоростта на вятъра в зоната на движение „Бари” достига 120 км/ч. Според метеорологичните прогнози епицентърът му ще навлезе на сушата през следващите няколко часа. Експертите също така увериха, че през следващите 24-36 часа силата на "Бари" ще падне до нивото на тропическа буря отново.

Тропическата буря "Бари" е сформирана в четвъртък, 11 юли, близо до бреговете на Луизиана и Мисисипи в Мексиканския залив. В Луизиана е въведено извънредно положение. В редица крайбрежни райони е обявена евакуация. Енергийната компания, която обслужва южните щати на САЩ, съобщи, че почти 50 хиляди потребители в Луизиана са останали без електричество заради бурята.

Атлантическият сезон на ураганите обикновено трае от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се класифицира като тропическа буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в нея достигне около 60 км/ч. При скорост на вятъра 120 км/ч и повече, бурята става ураган.

Коментари

Задължително поле