Проверяват 25 сигнала за взривни устройства на метростанции в Москва

Енергийни експерти от САЩ пред Борисов: Във Вашингтон още говорят за срещата Ви с президента Тръмп

Инвеститори се насочват към „Лозенската яка”

Трима ранени в тежка катастрофа

Деца намериха 100 лв. и ги върнаха

Срути се част от стълбище в училище в Кърджали, евакуираха всички ученици Инцидентът е станал по време на концерт във фоайето

ДАМТН: Все още се предлагат потенциално опасни пиротехнически изделия на пазара

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Скандал с Нобела за литература заради лауреат – фен на Милошевич

Заподозреният за нападението в чешка болница се самоуби

Откриха ново огнище на африканска чума по свинете около добричко село

Младежи въртели наркопазара в Елин Пелин, родителите им знаели

Започва делото срещу Викторио Александров, убил приятелката и детето си

Галена с много провокативна визия в последния си клип

Селфи отведе полицаи при ученик с марихуана Първата реколта от 500 грама е иззета

Трудови инспектори засякоха 755 нарушения за два месеца в Търново Седем са случаите на работещи без трудови договори

Общо 249 проверки са извършили служителите на Дирекция „Инспекция по труда”  във Велико Търново през май и юни. Това съобщи директорът на водимството в старата столица инж. Невена Стефанова.

Тя допълни, че 46 от тях са след постъпили сигнали на граждани и по инициатива на други институции. 755 са констатираните нарушения, 513 от които са свързани с трудовите правоотношения на работниците и служителите.

Най-честите нарушения, установени от инспекторите, са свързани с работното време и почивките по време на работа, както и със заплащането на трудовите възнаграждения. Седем са случаите на работещи без трудови договори. Неизплатените навреме трудови възнаграждения през отчетения период са в размер на 22 892,33 лева, за което са дадени и предписания с определен от Инспекцията по труда срок.

Продължава засиленият контрол в отрасъла „Растениевъдство и животновъдство” и законосъобразното наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Трудовият договор може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден за не повече от 90 дни в една календарна година. Инж. Невена Стефанова припомни за извършената през месец май законодателна промяна, с която се дава възможност трудовият договор за един ден да се сключва и за 4-часова продължителност на работния ден.

514 са предоставените образци за еднодневни трудови договори през първите 6 месеца на годината.
Контрол върху наемането на работа на лица, ненавършили 18 години, е  бил акцент в работата на инспекторите през периода. До момента не са установени случаи на незаконосъобразно наемане на такива работници. 25 са постъпилите във ведомството искания за издаване на разрешение за работа на лица под 18 години, а през първото полугодие на годината те са били 39. „Тази година се наблюдава бум на разрешенията за наемане на работа на лица, ненавършили 18 години, основно в сектора на услугите. Спрямо миналата година интересът е много голям, но в летния период се наблюдава спад заради заетостта по морето”, допълни инж. Невена Стефанова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.