Трудов или граждански договор. Кой е по-добрият вариант?

Тодор Капитанов, юрист, национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор.

Предстои ми да започна работа в голяма фирма. Имам възможност да избирам на трудов или на граждански договор да бъда назначена. Какво ще ме посъветвате?
Драгомира С., София

Отговаря Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор:

Има голямо значение какъв договор ще сключите. Със сключването на трудов договор възниква трудово правоотношение, което ти дава право на платени отпуски, установено работно време, завишено заплащане за нощен и извънреден труд, обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение, а след прекратяването му – можеш да получаваш обезщетение за безработица.

Целия отговор четете в хартиеното издание на в. „Труд“ във вторник

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. С какъв договор са тези осигурявани по чл.69 отКСО . Тъй като съгласно п-ф 49 от ПЗР на ЗИД КСО тези осигурявани по чл.69 от КСО които имат необходимия осигурителен за придобиване право на пенсия могат да се пенсионират без да ги уволняват или прекратяват правоотношенията и получават пенсия заплата .Докато принас във фирмата придобил право на пенсия за въздраст и осиг стаж по чл 68 от КСО незабавно го изхвърлят макар и след време някой ги приемат с различни уговорки и коренно различно възнаграждение ..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.