Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Трудов или граждански договор. Кой е по-добрият вариант?

Тодор Капитанов, юрист, национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор.

Предстои ми да започна работа в голяма фирма. Имам възможност да избирам на трудов или на граждански договор да бъда назначена. Какво ще ме посъветвате?
Драгомира С., София

Отговаря Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор:

Има голямо значение какъв договор ще сключите. Със сключването на трудов договор възниква трудово правоотношение, което ти дава право на платени отпуски, установено работно време, завишено заплащане за нощен и извънреден труд, обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение, а след прекратяването му – можеш да получаваш обезщетение за безработица.

Целия отговор четете в хартиеното издание на в. „Труд“ във вторник

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. С какъв договор са тези осигурявани по чл.69 отКСО . Тъй като съгласно п-ф 49 от ПЗР на ЗИД КСО тези осигурявани по чл.69 от КСО които имат необходимия осигурителен за придобиване право на пенсия могат да се пенсионират без да ги уволняват или прекратяват правоотношенията и получават пенсия заплата .Докато принас във фирмата придобил право на пенсия за въздраст и осиг стаж по чл 68 от КСО незабавно го изхвърлят макар и след време някой ги приемат с различни уговорки и коренно различно възнаграждение ..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.