Тръгват масови проверки за данъчни нарушения по морето

На курортните КПП-та ще контролират и фирмите -доставчици

Тръгва масов контрол на всички обекти по морето-хотели, ресторанти, магазини, атракциони, центрове за здраве и красота, спортни зали. Ще се проверяват на морските КПП-та доставчиците за наличието на първични счетоводни документи. Това стана ясно на проведената за четвърта поредна година среща на ТД на НАП Варна с представители на туристическия бизнес в Североизточна България.

Обектите ще се наблюдават физически и дистанционно, ще се изземват пари от касите на длъжници. Отново ще има Координационен център, където могат да се подават сигнали за неиздаване на касов бон и всякакви други данъчни нарушения. Предвиждат се съвместни проверки с МВР, Инспекция по труда, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция Митници, Комисия за защита на потребителите, като целта им е извършването на едновременен, задълбочен и всеобхватен контрол, целящ от една страна по-бързо предоставяне на данни между институциите и от друга по-малка ангажираност на бизнеса.

Както и в предходни периоди, през активния летен сезон ще се извършват проверки и наблюдения в работно и извън работното време на администрацията. В определени моменти проверките ще бъдат масови, в които ще участват органи по приходите от цялата страна.

Установените при проверките обороти от продажби ще се съпоставят с данните, получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства. При наличие на сериозни отклонения ще се извършват и ревизионни производства. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество. "Целта на НАП не е да се пречи на бизнеса, напротив коректните фирми могат да очакват от нас коректност, но ще бъдем безкомпромисни към нарушителите на данъчни закони", казва шефът на ТД във Варна Милена Колева.

Коментари

Задължително поле