На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Тръгва днес делото „Митов-Ангеличин“

Процесът срещу бившият външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин от кабинета “Борисов 2” тръгва днес в Специализирания наказателен съд. Делото е първото срещу представители на висшите етажи на властта, внесено в спецсъда след промените в Наказателно-процесуалния кодекс, влезли в сила от 5 ноември м.г.

На разпоредителното заседание от 16 февруари т.г. съдия Пламен Панайотов отхвърли искането на защитата делото да бъде върнато. Тогава Министерството на финансите отказа да внесе граждански иск за щети срещу двамата подсъдими, тъй като незаконната сделка не е била осъществена.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин за безстопанственост заради това, че през 2016 г. без обявяване на обществена поръчка, Външно министерство е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните да бъдат преведени 494 458,03 лв. на туристическа агенция. Парите са били предназначени за командировани в чужбина служители от МЗХ – самолетни билети, нощувки в хотели, медицински застраховки и др. Митов е обвинен, че е заобиколил законите и е искал да използва чуждия договор за своето ведомство, а Ангеличин, че не е упражнил контрол над дирекцията за материално осигуряване в МВнР, за която е отговарял.

На предишното заседание стана ясно, че след намесата на прокуратурата преди 2 г., туристическата фирма върнала преведените й пари, без това да означава, че Митов и Ангеличин ще избегнат наказателна отговорност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Даниел Митов (Къдравата Сю), този уникален случай в световната дипломация – служител на външно министерство на една държава (Държавния департамент на САЩ) да бъде външен министър на друга – трябва да бъде съден по глава Първа от Наказателния кодекс

  2. Само случаят “Ирина Бокова” стига това момченце да бъде арестувано и съдено…

  3. Щетите, които Митов нанесе на България като външен министър са много по-големи от тези половин милион лева, за които го съдят. За съжаление неговата “линия” се продължава и от Захариева и заместника й Георг, както и от зъболекарката Джема в Парламента. На “Козяк” могат да спят спокойно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.