Тръмп бил против война с Иран (обзор)

Мохамад Джавад Зариф

САЩ трябва да защитят своите интереси в Близкия Изток

Необходими са практически стъпки, за да се спаси иранската ядрена сделка, настоява външният министър Мохамад Джавад Зариф.

Американският президент Доналд Тръмп е уведомил своите на най-висши съветници, че не иска САЩ да се окажат замесени във война с Иран.

Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на трима неназовани осведомени източници. Желанието на Тръмп напрежението между Вашингтон и Техеран да не прехвърля точката на кипене е било комуникирано устно на екипът му по националната сигурност и други служители в администрацията на Белия дом.

Едновременно с това американският президент е настоял, че САЩ трябва да имат готовността да предприемат всички необходими мерки да защитят своите интереси в Близкия Изток. По данни на американските разузнавателни агенции, Техеран подготвя мащабна провокация срещу позициите на Вашингтон в региона на Персийския залив, припомня агенцията официалната позиция на САЩ. На среща в Белия дом с президента на Швейцария, Ули Маурер, чиято страна официално представлява американските интереси в дипломатическите отношения с Техеран, Тръмп заяви „не се надявам”, на въпрос готви ли се за война с Иран.

Говорител на Съвета по национална сигурност на Белия дом е потвърдил желанието на президента да започне открит диалог с най-висшите ирански представители, за да се намери изход от създалата се ситуация, започнала след като Тръмп едностранно изтегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма.

По-рано тази седмица Пентагонът обяви, че е подготвил предварителни планове за изпращането на 120 000 допълнителни американски военнослужещи в региона на Близкия Изток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят