Тръмп жертва кабинета си заради стената с Мексико

US президентът отново се нахвърли с критики към медиите

Доналд Тръмп е решен да построи стената по границата на САЩ с Мексико на всяка цена, дори и да се наложи да пожертва правителството си. Това стана ясно от изказването му късно във вторник на митинг във Финикс, Аризона, предаде Би Би Си.

“Ако трябва ще затворим правителството, но ще построим стената. Американският народ гласува за контрол върху имиграцията. Така че ще имаме стена”, отсече US президентът пред хиляди свои привърженици, които посрещнаха с одобрителни скандирания думите му.

Тръмп иска Конгресът да одобри финансирането на стената, което да бъде включено в предстоящия закон за финансиране на федералното правителство. За целта републиканците трябва да си осигурят подкрепата на демократите, които обаче са против. Ако законът не бъде приет до 1 октомври, правителството ще трябва да прекрати всички свои дейности, освен ключови, като осигуряване на националната сигурност. По този повод на митинга Тръмп разкритикува демократите и ги обвини, че “излагат на риск сигурността на Америка”, като се противопоставят на стената.

Президентът не пропусна отново да нахока и медиите, които тиражирали фалшиви новини, всявали омраза и създавали разделение. Поводът бе отразяването на реакцията на Тръмп на расистките сблъсъци в Шарлътсвил на 12 август, който не заклейми крайнодесните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка