Тръмп заплаши да прати армия срещу протестите (обзор + инфографика)

Доналд Тръмп

Щял да “реши бързо проблема” вместо кметовете и губернаторите

Нареди разполагането на военни във Вашингтон

Разгониха демонстрация, за да посети църква

Президентът Доналд Тръмп заплаши да изпрати войски за справяне с гражданските протести и насилие в десетки американски градове, предизвикани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд, предаде Би Би Си.

Той вече нареди разполагането на военни части във Вашингтон и се зарече да стори същото и в други градове, ако техните кметове и губернаторите на щатите, в които се намират, не успеят да установят контрол над протестите и да защитят гражданите. В такъв случай щял да прати армията и да “реши бързо проблема вместо тях”, заяви Тръмп на брифинг в Белия дом късно в понеделник.

Изявлението му дойде на фона на продължаващите вече седмица демонстрации, прераснали в насилие на много места. Заради бунтовете в над 40 града бе въведен полицейски час. Задържаните на протестите са близо 4500. Четирима полицаи бяха ранени от изстрели в Сейнт Луис в понеделник вечерта. Съобщава се и за двама убити в размирици в Чикаго, макар че обстоятелствата около случилото се са неясни.

“Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд (виж карето долу)”, посочи Тръмп. Но допълни, че не може да се позволи мирните протести да бъдат загушени от една разгневена тълпа. Президентът неведнъж е заявявал, че смята, че зад протестите стоят крайнолеви групи като “Антифа”, която той заплаши, че ще обяви за терористична организация.

Докато президентът говореше от градината на Белия дом, в непосредствена близост до резиденцията му ехтяха шокови гранати и глъч от разгонването със сълзотворен газ на протестиращи на площад “Лафайет”. Оказа се, че демонстрацията там е била разчистена от полицията, за да може Тръмп да посети църква, пострадала от запален от протестиращи огън.

Аутопсията сочи

Смъртта на Джордж Флойд е убийство

В кръвта му имало следи от дрога

Смъртта на Джордж Флойд (46 г.), издъхнал при задържането му в Минеаполис миналия понеделник, е убийство. Такова е заключението на съдебномедицинската експертиза, предаде Би Би Си.

Специалистите посочват, че той е починал вследствие на кардиопулмонарен арест (спиране на сърцето и дишането), получен при опита да бъде усмирен от полицай. На видеозапис от задържането на Флойд се вижда как полицай Дерек Човин (който вече е обвинен в убийство) притиска с коляно врата на заподозрения към земята и не отпуска хватката си, въпреки оплакванията на Джордж, че не може да диша.
Експертите установили още, че Флойд е имал сърдечна болест и открили следи от неотдавнашна употреба на наркотици - метамфетамин, както и от фентанил, който е наркотичен аналгетик.

Наети от семейството на Флойд частни експерти също посочиха, че той е починал от задушаване вследствие на натиск върху врата.

 

Коментари

Задължително поле