Тръмп и Путин разговаряли за Иран, Сирия, Венецуела и Украйна

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха Иран, Сирия, Венецуела и Украйна по време на срещата си в рамките на форума на Г-20 в японския град Осака, съобщиха от Белия дом.

„Президентът Доналд Тръмп току-що приключи срещата си с президента Путин. Двамата се съгласиха, че подобряването на отношенията е в интерес на двете страни и на целия свят. Те също така обсъдиха ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна“, се казва в съобщението на Белия дом в Туитър. Разговорът на двамата е продължим час и 20 минути.

„Настройката е много добра, атмосферата е конструктивна. Потвърдено и дори инициирано е желанието да се обсъждат широк спектър от теми, от икономиката до стратегическата стабилност. Определихме потвърждение на нашите инициативи, които бяха представени в Хамбург миналата година в Хелзинки по тези въпроси. Президентът Тръмп каза, че неговите служители, които присъстваха на разговора, ще бъдат инструктирани да се справят с тези проблеми с московските си колеги ”, коментира министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров.

„Имаме за какво да поговорим. Всички теми са набелязани. Отдавна не сме се виждали, от срещата в Хелзинки. Нашите сътрудници работиха и ни дадоха възможност да продължим това, за което се договаряхме“, каза Путин в началото на срещата с американския си колега.

„Ще имаме много интересна дискусия, която ще включва въпроси, като търговията, разоръжаването, протекционизма. Всичко това ще бъде построено на много добрите взаимоотношения между нас. Мисля, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични“, отбеляза американският лидер.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров обяви, че няма съгласуван дневен ред на срещата на двамата лидери. Путин и Тръмп сами ще определят приоритетните за тях теми.

Коментари

Задължително поле