Тръмп-младши призна среща с руска адвокатка

В разговора участвал и зетят Джаред Кушнер

Синът на президента на САЩ Доналд Тръмп-младши призна, че се е срещал миналата година с руска адвокатка, която била обещала компромат за Хилъри Клинтън преди решаващия вот през ноември, предаде Би Би Си. Но Тръмп-младши настоя, че юристката Наталия Веселницкая не е предоставила “никаква съдържателна информация” за конкурентката на баща му на президентските избори.

Новината идва на фона на продължаващо разследване в САЩ на предполагаема руска намеса във вота за държавен глава, който бе спечелен от Доналд Тръмп.

В срещата на 9 юни 2016 г. в “Тръмп тауър” в Ню Йорк участвали и зетят на президента Джаред Кушнер, и тогавашният шеф на кампанията Пол Манафорт. Разговорът се състоял само 2 седмици, след като Тръмп си осигури номинацията на републиканците и се смята за първия потвърден контакт между руски гражданин и представители на вътрешния кръг на кандидат-президента.

За срещата съобщи в. “Ню Йорк таймс”, който се позова на петима анонимни източници от Белия дом, запознати с въпроса. В последвало становище Тръмп-младши разкри, че Веселницкая му казала, че има информация, че свързани с Русия лица спонсорират Националния комитет на демократите и Хилъри Клинтън. “Твърденията й бяха неясни и съмнителни, а доказателства за тях не бяха дадени. Бързо стана ясно, че тя няма съдържателна информация”, посочи Тръмп-младши. След това двамата разговаряли за закона “Магнитски”, с който САЩ през 2012 г. наложиха санкции на руски лица, свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски. В отговор Русия забрани на американци да осиновяват сирачета от Русия.

Самата Веселницкая е сочена за противник на закона “Магнитски” и за близка до Кремъл. Тя обаче отрича да е обсъждала с руското правителство срещата си и подчерта, че президентската кампания в САЩ изобщо не е била тема в разговора.

Коментари

Задължително поле