Тръмп напуска Белия дом 4 часа преди инагурацията на Байдън, отива във Флорида

Действащият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, в деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, ще напусне Белия дом рано сутринта - в 08:00 местно време (15:00 българско време) - и ще лети до Флорида, пропускайки церемонията във Вашингтон. Това се вижда от графика на американския лидер, разпространен във вторник от пресслужбата на Белия дом, съобщи Reuters.

„Президентът и първата дама ще напуснат Белия дом в 08:00 часа и ще пътуват до Палм Бийч, Флорида“, се казва в документа. Встъпването в длъжност на Байдън е насрочено за обяд (19:00 ч. българско време).

Преди това Тръмп отказа да присъства на церемонията по инаугурацията на Байдън. Според „Ройтерс“, републиканецът планира да напусне военната база „Андрюс“ близо до Вашингтон на този ден до имението си в Мар-а-Лаго, Флорида. Предполага се, че преди това на Андрюс ще се състои церемония за сбогуване.

В същото време в официалния график на вицепрезидента Майкъл Пенс е посочено участието в церемонията по инаугурацията на Байдън. Самият демократ по-рано заяви, че би приветствал присъствието на Пенс и че той само се радва от това, че Тръмп ще пренебрегне церемонията.

В прощалното си обръщение към нацията Тръмп подчерта постиженията си в сферите на икономиката и бързото изработване на ваксина за Covid-19 и без да споменава Байдън поименно пожела успех и късмет на новата администрация. Той също каза, че се гордее с това, че е „първият президент от десетилетия насам, който не е започнал нови войни“.

Коментари

Задължително поле