Тръмп обяви победа за разходите в НАТО (обзор)

Президентът на САЩ обяви лична победа на срещата на върха на НАТО в Брюксел и подчерта, че е постигнал голям напредък, след като хвърли в смут форума с атаки срещу липсата на финансов ангажимент от страна на съюзниците си, съобщиха информационните агенции.

Запитан дали е заплашил колегите си да изтегли САЩ от НАТО, US лидерът не отрече директно това. “Казах им, че ще бъда крайно недоволен, ако не увеличат вноските си за пакта”, заяви Тръмп на извънредна пресконференция в щабквартирата на НАТО, след като дипломатически източници разкриха, че е заплашил САЩ да предприемат неуточнени едностранни действия в сферата на отбраната. С ултиматума Тръмп предизвикал кризисно заседание, обръщайки се към Ангела Меркел на малко име с искане “да направи нещо”, твърдят източниците.

На фона на двудневни масирани критики в туитър срещу газовата зависимост на Германия от Русия Тръмп приветства “страхотните два дни в Брюксел, на които бил постигнат огромен напредък”. “Успях да накарам страните да увеличат с $33 млрд. приноса си за пакта”, похвали се Тръмп, като преди това поиска “незабавно” всички държави да изпълнят целта от 2% от БВП за разходи за отбрана.

Други делегации обаче омаловажиха “победата” на Тръмп. Френският президент Еманюел Макрон каза, че Париж ще изпълни целта от 2% до 2024 г.

Тръмп коментира и предстоящата в понеделник среща с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки. “Путин не ми е приятел, нито враг. Гледам на него като на конкурент”, подчерта US президентът, който изрази увереност, че САЩ и НАТО “ще се разберат с Русия”, въпреки че той лично не одобрява анексирането на Крим.

Веднага след пресконференцията Доналд Тръмп замина на работна визита във Великобритания (виж графиката – бел. ред). Преди това той посочи, че британците “доста го харесват” и няма проблем с протестите срещу посещението си.

Коментари

Задължително поле