Тръмп отлага войната с Китай Президентът на САЩ ще срещне скоро Си Дзинпин във Флорида

Обявеното решение без нов краен срок

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще забави предвиденото за 1 март влизане в сила на нови мита върху вноса на китайски стоки в САЩ, в резултат на “продуктивни” търговски преговори между двете страни и очаква в най-скоро да се време да се срещне с колегата си от Китай Си Дзинпин във Флорида, ако напредъкът продължава, за да финализират сделката, предаде Ройтерс.

Изявлението на държавният глава на САЩ в социалната мрежа “Туитър” идва след седмица на маратонски преговори между делегации от двете страни на най-високо ниво в китайската столица и е “най-ясния досега сигнал”, че Вашингтон и Пекин се намират на прага на споразумение, с която да сложат край на продължаващата с месеци търговска разпра помежду им, която забави глобалния икономически ръст и внесе смут в световните пазари, коментира агенцията.

На 1 март т.г. изтичаше 90-дневната отсрочка, която си дадоха президентите на САЩ и Китай, преди американската страна да въведе в сила увеличаването с от 10 на 25 на сто върху митата за внос на китайски стоки на стойност над 200 млрд. долара, припомнят наблюдатели. Обявеното решение на Тръмп не съдържа нов краен срок за приключване на преговорите, но “Ройтерс” цитира изявление на американския държавен глава, направено пред щатски губернатори в Белия дом, според което в преговорите с Китай се очакват “големи новини до седмица, две”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А аз го чух от прабаба ми. Интересното е че правеше характерния жест с издърпване на очите. Откъде знаеше за жълтите, като беше неграмотна и беше ходила в градчето на пазар два три пъти в живота си!? Иначе все на село.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.