Тръмп отново се обиди на НАТО (обзор)

Семейна снимка на държавните и правителствени ръководители от НАТО преди приема, даден във вторник от британската кралица Елизабет II, на която президентът Румен Радев е до американския си колега Доналд Тръмп.

Разговор между Трюдо, Джонсън и Макрон нервира президента на САЩ

Отмени заключителната пресконференция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени заключителната си пресконференция посветена на срещата на лидерите на страните от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), която се проведе тази седмица в Лондон по повод 70-годишнината от създаването на най-дълго просъществувалия военен съюз в съвременната история на света, предадоха световните агенции.

Според мнозинството от наблюдателите това решение на Вашингтон е било предизвикано от изтеклия по-рано в сряда запис на неформален разговор между министър-председателите на Великобритания, Канада и Холандия, и президентът на Франция Еманюел Макрон, в който последните привидно осмиват медийните и други навици на държавният глава на САЩ Доналд Тръмп, въпреки че никой не го споменава поименно. Разговорът е проведен между четиримата по време на прием даден от кралицата на Великобритания Елизабет II в Бъкингамския дворец във вторник, малко след официалната вечеря на държавните и правителствените лидери на държавите членки с британският държавен глава. В резултат на дипломатическия гаф, Тръмп отказа да даде заключителна пресконференция след края на юбилейната среща на НАТО в лондонското предградие Уотфорд, обвинявайки канадския премиер Джъстин Трюдо в „двуличие”.

Часове по-рано Тръмп влезе във вербален конфликт с президента на Франция Еманюел Макрон, който в интервю през ноември определи НАТО като организация „в състояние на мозъчна смърт”. Тръмп нарече коментарите на френския президент като „коварни”, по-малко от година и половина след като сам определи Алиансът като „отживелица”. Скандалът успя да измести фокуса на събитието и вниманието на международните наблюдатели отвъд действията на държавния глава на Турция Реджеп Таийп Ердоган в Сирия и политиките на Русия и Китай, коментират запознати с процесите в Алианса.

Турският президент е провел частна среща с лидерите на Германия, Ангела Меркел и на Великобритания, Борис Джносън в контекста на планирания общ план за отбрана на Прибалтика, който Анкара оспорва на основание собствени интереси.

Със съгласието на Турция в последната минута

Алиансът прие декларация от Лондон

Подчертава се заплахата от Русия и Китай

] НАТО ще работи също така и върху разработването и подписването на нови отбранителни споразумение с Русия и Китай, настоя Йенс Столтенберг.
НАТО ще работи също така и върху разработването и подписването на нови отбранителни споразумение с Русия и Китай, настоя Йенс Столтенберг.

Държавите-членки на НАТО приеха в сряда съвместна декларация, в която подчертават съвместната си „солидарност, единство и сътрудничество” като фундаментални ценности на които се крепи Организацията на Северноатлантическия договор, по повод 70-тата годишнина от основаването є, предадоха световните агенции.

Документът бе публикуван в края на трисачовото работно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от организация, проведено в голф-комплекса на град Уотфорд, в предградията на Лондон.

Изявлението подчертава „заплахата”, която представлява Русия със своите „агресивни действия” срещу западните страни, както и тази от Китай.

Документът е бил подписан и от турският президент Реджеп Тайп Ердоган, защото в общия му смисъл „осъжда тероризма под всичките му възможни форми”, се уточнява в комюнике от генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Със съгласието му Турция също така приема всички бъдещи планове за подсилване на отбраната на Полша, Прибалтика и цялостния южен фланг на Алианса.

 

Румен Радев в Лондон призова:

Парите за отбрана да се трансформират правилно

] Румен Радев и британският премиер Борис Джонсън
Румен Радев и британският премиер Борис Джонсън

“Важно е по какъв начин вложените пари за отбрана се трансформират в отбранителни способности”, заяви президентът на България Румен Радев преди началото на втория ден от провеждащото се в Лондон заседание на държавните ръководители на страните членки, по повод 70-тата годишнина от основаването на Алианса.

“Помните, че преди пет години всички държави членки поеха ангажимент разходите за отбрана да растат, но това трябва да става прозрачно и ефективно. И тук количественият критерии не трябва да бъде единственият измерител. Много важно е по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности и не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие, и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване”, настоя българският държавен глава. По време на визитата си в Лондон той проведе срещи със словашкия президент Зузана Чапутова и премиера на Испания Педро Санчес, посочват от пресслужбата на президенството.

Коментари

Задължително поле