Тръмп отстранява свидетелствали срещу него в процеса по импийчмънт

Администрацията на президента Доналд Тръмп отстрани подполковника от сухопътните сили Александър Виндман от позицията му като главен експерт на Белия дом за Украйна, след като той свидетелства против президента Доналд Тръмп на процеса за импийчмънт. Това съобщи за Ройтерс адвокатът на Виндман Дейвид Пресман.

Подполковник Виндман бе помолен да напусне, защото каза истината“, каза Пресман.

Виндман е бил изведен под охрана от Белия дом, където заемаше позиция в Съвета за национална сигурност.

Той даде показания на разследването в комисия на Камарата на представителите през ноември, че Тръмп е поставил неуместно искане на украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли, който стана център на разследването срещу президента.

Според осведомен източник Виндман ще бъде назначен отново в Пентагона. Двегодишният му мандат в Белия дом трябваше да приключи през юли, допълва Ройтерс.

Междувременно вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Доналд Тръмп освобождава още един човек, свидетелствал срещу него в процеса по импийчмънт. Става дума за посланика в Европейския съюз Гордън Сондланд. В изявление, получено от вестника, Сондланд пише, че му е било съобщено за намерението на президента да бъде отстранен от поста.

Коментари

Задължително поле