Тръмп подписа с "Боинг" за два нови "Ер форс уан"

Boeing 747-8s

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постигна споразумение с компанията "Боинг" за два нови правителствени самолета Air Force One на обща стойност от 3,9 млрд. долара, обявиха във вторник от Белия Дом.

"Президентът постигна неофициална договорка с "Боинг" за контракт с фиксирана цена за новата програма на Air Force One", съобщи заместник-прессекретарят Хоган Гидли. Той допълни, че договорът ще спести на американските данъкоплатци над 1,4 млрд. долара, предаде БНР.

Тръмп заяи преди време, че разходите на "Боинг" за създаването на заместители на настоящите два самолета "Еър Форс Уан" - една от най-ярките емблеми на американското президентство - са твърде високи и призова федералното правителство посредством социалната мрежата туитър да отмени поръчката.

Самолетите от модела Boeing 747-8s са проектирани да бъдат въздушна база на Белия дом и да са способни да летят при най-лошите сценарии за сигурността, като ядрена война. Те са модифицирани с военна авиационна радиоелектроника, най-модерни комуникации и система за самозащита.

"Президентът Тръмп договори добра сделка от името на американския народ", посочи и компанията "Боинг" в свое прессъобщение.

Големият изпълнител в областта на американската отбрана също така заяви, че сделката включва работата за разработване и изграждане на два самолета, включващи единствени по рода си екстри като комуникационен пакет, вътрешни и външни стълби, големи галерии и друго оборудване.

Коментари

Задължително поле