Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за дейността си в Близкия изток

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за работата си по нормализирането на отношенията между Израел и Рабат, съобщи за Ройтерс високопоставен правителствен представител на Вашингтон.

На частна церемония в Овалния кабинет принцеса Лала Джумала Алауи, която е посланик на Мароко в САЩ, връчи на Тръмп "Ордена на Мохамед", отличие, с което се награждават единствено държавни глави. То е дар за него от краля на Мароко Мохамед Шести, предаде БТА.

Старши съветникът в Белия дом Джаред Къшнър и специалният пратеник за Близкия изток Ави Бъркоуиц получиха други отличия за работата си по израелско-мароканското споразумение, което беше постигнато през декември.

През последните пет месеца САЩ посредничиха да бъдат сключени подобни споразумения между Израел и няколко арабски страни - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Всички тези спогодби освен нормализиране на дипломатическите отношения имаха за цел да подпомогнат и икономическите връзки между еврейската държава и арабските страни.

Заради споразумението с Мароко Тръмп си навлече някои критики, защото, за да бъде сключено то, той се съгласи САЩ да признаят мароканския суверенитет над Западна Сахара.

Западна Сахара от десетилетия е предмет на териториален спор между Рабат и подкрепяния от Алжир Фронт "Полисарио", отцепническо движение, което иска да създаде независима държава върху тези земи.

На церемонията по връчването на отличието на Тръмп не бяха допуснати медии. Откакто загуби изборите на 3 ноември, Тръмп ограничи публичните си изяви, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Задължително поле