Тръмп: Постигнахме пробив по търговското споразумение с Китай

САЩ и Китай са постигнали пробив в търговските преговори и първата част от споразумението между страните ще бъде сключена съвсем скоро. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в изявление пред студенти във Флорида.

„Предприехме най-тежките мерки срещу Китай и в резултат постигнахме пробив по търговското споразумение“, заяви американският лидер. „Документът ще бъде подписан много скоро. Китай вече купува селскостопанска продъкция от САЩ за милиарди долари. Вчера говорих по телефона със Си Дзинпин“, обясни Тръмп.

Вашингтон и Пекин договориха първата фаза на търговската сделка на 13 декември. Представителят на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър заяви пред репортери, че Тръмп се е съгласил да отложи за неопределено време въвеждането на мита върху вноса на китайски стоки.

Лайтхайзър отбеляза, че споразумението ще бъде подписано в началото на януари, най-вероятно, от търговски представители на двете страни, а не от държавните ръководители. Според него постигнатите споразумения ще увеличат обема на американския износ за Китай с 200 милиарда долара за две години, а търговският дефицит на САЩ ще намалее.

Коментари

Задължително поле