Тръмп пред съда: Това е политическа война (обзор)

Бившият президент Доналд Тръмп се готви да даде показания.

Целта на процеса била да му се пречи за президентските избори догодина

Съдията ще отсъди срещу мен

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше изслушан в съд в Ню Йорк по делото срещу него за измама при оценката на активите му, съобщи агенция “Ройтерс”.

Обвинението срещу Тръмп е, че той умишлено е раздул цената на притежавани от него имоти с цел финансово облагодетелстване, като то се базира на оценка, направена по искане на щатската прокуратура в Ню Йорк. В съдебната зала бившият президент се защити, заявявайки, че съдържащите се в иска оценки на имотите му са неточни.

“Имотите не са били съществена част в процеса на вземане на решение от банката и възнамеряваме да го обясним в хода на делото, това е безумно дело”, каза Тръмп в отговорите си, докато беше разпитван от щатския прокурор Кевин Уолъс.

Съдия Артър Енгорън вече постанови, че оценките са били манипулирани. Тръмп, който определя делото като политически “лов на вещици”, вчера разкритикува в социалните мрежи Енгорън и главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, а в съдебната зала заяви, че целта на този процес е да се попречи на кандидатурата му президентските избори през 2024 година.

“Това е политическа война,“, каза той на влизане в залата. От свидетелската скамейка Тръмп обвини съдебните власти, че откакто е спечелил президентските избори през 2016 г., те безпочвено са поставили бизнеса му под наблюдение с лупа. “Убеден съм, че съдията ще отсъди против мен, защото той винаги отсъжда против мен”, каза републиканецът.

За разлика от другите четири дела срещу фаворита за президентската номинация на републиканците за изборите догодина това, това не крие опасност за него да влезе в затвора в момент, когато се опитва да се върне в Белия дом, отбелязва “Ройтерс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка