Тръмп призова в писмо Вучич за признаване на Косово

Президентът Доналд Тръмп

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп поздрави с писмо сръбския си колега Александър Вучич по повод Деня на държавността, като подчерта, че страната му остава ангажирана с подкрепа в процеса за нормализиране на двустранните отношения с Косово, съобщава електронното издание на белградския вестник Blic.

„Уважаеми Г-н Президент, от името на американския народ имам удоволствието да изпратя искрени поздравления по повод Деня на държавността на Сърбия. Тази година, в която се навършват сто години от издигането на сръбския флаг пред Белия дом, се надяваме да гарантираме, че следващият век на нашето партньорство ще бъде посветен на мира, просперитета и свободата“, пише в писмото на Тръмп, адресирано до президента на западната ни съседка.

В текста се подчертава, че САЩ „остават непоколебими в подкрепата си за вашия ангажимент за задълбочаване на регионалното сътрудничество и особено за вашите усилия за нормализиране на отношенията с Косово".

„Макар че трябва да бъде постигнато споразумение, което и двете страни могат да подкрепят, ние считаме, че взаимното признаване следва да бъде основен елемент в нормализацията на отношенията. Такова историческо споразумение, с взаимно признаване по своята същност, ще изгради пътя за целите на евроинтеграцията на Сърбия и икономическия растеж“, се отбелязва още в писмото на Тръмп.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа