Тръмп разгонва недоброжелателите

У нас също се долови отзвук от разгонването от политици, молитвено закусвали с Барак Обама и заявявали недоброжелателство към Тръмп

Президентите Тръмп и Путин провеждат „среща на крак“ в Осака преди откриването на срещата на върха на Г-20, обявена е и по-късна продължителна. А доскоро от Вашингтон и Москва твърдо се отричаше такава перспектива. Доскоро и членството на Русия в ПАСЕ фактически беше замразено, но тези дни е напълно възстановено, въпреки тръшкането или сумтенето на представителите на Украйна и почти всички бивши соцстрани. Очаква се контранастъпление на Москва за правата на руснаците в тези страни. Без сигнал от Вашингтон не би се случило.

„Тръмп помита либерализма, предстоят световни промени“ , писа „Труд“ преди още той да встъпи в длъжност. Атаките срещу него от страна на дълбоко окопалата се в САЩ, Канада, Япония, Евросъюза и редица други страни глобализаторска либерална политолигархия го заливат на талази и сериозно забавяха този процес. Невижданите преди срещу президент на тази страна мръсни мероприятия не успяват да го спрат, плодовете от курса „Да върнем величието на САЩ“ днес се виждат релефно.

Струва си днес да се цитират пасажи от предизборната реч на Тръмп в Гетисбърг: „Зная как се води играта във Вашингтон и на Уолстрийт, как се заобикалят правилата в ущърб на обикновения американец. Това са разбойнически правила... Днешната система е абсолютно неработеща и основана на мошеничество... Медиите официози... образуват гигантска структура, която казва на избирателите какво да мислят и какво да правят и съсипват демокрацията.“

Приблизително този модел американските либерали във и около Демократическата партия успешно бяха наложили в икономиката, политиката и медиите на страните от ЕС, особено в Източна Европа. Почти всички политици в най-горните етажи на властта в съответните страни бяха подбрани и действаха според указанията от Вашингтон. Преди изборите през 2016 г. и дори доста време след тях повечето политици в ЕС правеха изявления във вреда на Тръмп и в полза на Клинтън. Т. е. в полза на разбойническите правила на мошеническата либерална система.

Ето как правоверно реагираха в Европа обяздените медии: „Случи се най-лошата възможна катастрофа: Тръмп е президент на САЩ. Невъобразимото стана истина („Зюддойче цайтунг“). „Тръмп трябва да обясни какво иска да прави. Останалият свят трябва да осмисли случилото се: подкрепящите революцията чукат на вратите ни“ („Стампа“). “). „Тръмпокалипсис… Водещата световна сила от днес е в ръцете на крайнодесни („Либерасион“). „Много ни е страх. Новият президент е лабилен фанатик, сексуален хищник... Способен е на всичко“ („Гардиан“).

Днес тонът в тези и други западни медии забележимо е друг. Няма ги ключови лидери и партии от ляво-дясната команда, мощно представена в ЕНП и ПЕС. Отиват си Меркел и Мей, слаб е Макрон. Изборите за Европарламент силно разклатиха доскоро властващите в щастлив сговор соцлиберали и либералсоциалисти. След като падна тъпото обвинение за потайни връзки с Русия и Путин, Тръмп все по-решително разгонва недоброжелателите си. Тенденцията е очевидна.

В Молдова доскоро олигархът Плахотнюк, поставил под свой контрол повечето власти в страната, провеждащ антируски и проамерикански курс, набързо напусна страната. След него избягаха и редица негови протежета. Случи се след съгласуван натиск от представители на САЩ, Русия и ЕС. Преди това с избори беше натирен украинският президент Порошенко, правил дотогава всичко според предписанията на Вашингтон и във вреда на Москва, но правил през 2016-а остри изявления срещу Тръмп.

Явно „палачинката“ за Киев драматично се обръща. Яростните клетви и закани срещу Русия вече не впечатляват особено Щатите, още по-малко Стара Европа. Става безпощадно ясно, че са сложили Украйна в графата „провалени страни“, отказват да я издържат при очевидната перспектива да не си получат вложеното никога. Междувременно даденият от Вартоломей томос на Новата Украйнска църква все повече се обезсмисля. Решение за Украйна без Русия става невъзможно.

Отбелязва се и значителна промяна по отношение на блокадата на Донецката и Луганската републики под натиска на САЩ и ЕС. По всичко личи, че ще принудят Киев да се върне към Минските споразумения, а това ще бъде болезнен провал на външнополитическата доктрина на Украйна. В Грузия по крайно незначителен повод избухна антируска улична кампания, но веднага последваха санкции от страна на Русия и изглежда Тбилиски „майдан“ няма да се случи.

В Израел се срещнаха високопоставени американски и руски представители Болтън и Патрушев, договорили са се по повечето въпроси за регулиране на кризата в Сирия, обсъждали са и важни теми по ограничаването на стратегическите въоръжения, Афганистан и Украйна. У нас също се долови отзвук от разгонването от политици, молитвено закусвали с Барак Обама заявявали явни предпочитания към Хилари Клинтън и недоброжелателство към Тръмп и антилибералния му националноотговорен курс.

В Осака според изявления на Белия дом президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна. Изразили са съгласие, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия отговаря на взаимните им интереси, както и на интересите на целия свят. Постижение за Тръмп в предизборен период, Путин също няма от какво да се оплаче. Няма и за какво да се радва особено, англоамериканците отиват на преговори само когато им предстоят големи политически маневри, след които целят да прецакат отсрещния.

Коментари

Задължително поле